Дональд Трамп хоче вийти із ракетного договору з Росією через порушення з боку РФ

23.10.2018
Дональд Трамп хоче вийти із ракетного договору з Росією через порушення з боку РФ

Трамп: гарно Володимир «заливає»...

Хитрощі Москви можуть спровокувати нову гонку озброєнь у світі. Так, президент США Дональд Трамп заявив про намір вийти з підписаного 1987 року Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД), повідомляє Бі-Бі-Сі. Нагадаємо, угоду про ліквідацію ракет середньої та малої дальності було укладено 8 грудня 1987 року між президентами Рональдом Рейганом i Михайлом Горбачовим під час візиту останнього до Вашингтона.
Ця домовленість забороняє володіти ракетами радіусом дії від 500 до 5500 кілометрів, з ядерними та звичайними боєголовками. Намір вийти з угоди Трамп аргументує порушеннями з боку Росії. «Вони (росіяни) порушують його впродовж багатьох років, — сказав він 20 жовтня під час передвиборчого мітингу в Неваді. — Ми не дамо їм порушувати ядерну угоду та створювати зброю, яку нам створювати не можна».

В «очікуванні пояснень»

За словами Трампа, США розвиватимуть озброєння, на які накладає обмеження договір, якщо Росія і Китай не погодяться відмовитися від своєї політики розвитку ракетних озброєнь, що порушують Договір. «Але якщо Росія робить це і якщо Китай робить це, а ми дотримуємося угоди, це неприйнятно».
 
Раніше американські ЗМІ повідомляли про те, що радник президента США з національної безпеки Джон Болтон повідомить російське керівництво про намір Вашингтона вийти з договору під час візиту в Москву, який розпочався вчора. Цей візит був запланований заздалегідь, і як очікують, Болтон сьогодні матиме зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним та секретарем Радбезу Російської Федерації Миколою Патрушевим. Саме Джон Болтон, як пише британська газета «Гардіан», посилаючись на свої джерела, є одним iз тих, хто активно просуває ідею припинення дії Договору і наполягає на необхідності посилення ядерного потенціалу США у відповідь на дії Росії.
 
У Росії вже заявили, що від Джона Болтона «очікують пояснень», а також що «російська сторона має намір вказати Вашингтону на помилковість їхньої політики» у Сирії. Про це заявив заступник голови МЗС Росії Сергій Рябков. «Росії нічого не залишиться, окрім як вживати відповідних заходів, зокрема військово-технічного характеру», — додав Рябков.
 
США ще з часів попередньої адміністрації Барака Обами звинувачують Росію в недотриманні Договору. Росія неодноразово відкидала ці звинувачення і висувала зустрічні претензії до США, пов’язані з розміщенням елементів системи протиракетної оборони в Східній Європі. 
 
Договір про ракети середньої і малої дальності, підписаний Рейганом та Горбачовим, став основою для ліквідації сотень тактичних ядерних боєприпасів. Під скорочення потрапили ракети з дальністю ураження від 500 до 1000 кілометрів та від 1000 до 5500 кілометрів. До травня 1991 року умови Договору повністю виконали. В СРСР ліквідували 1752 балістичні та крилаті ракети наземного базування, в США — 859.
 
Тепер США вважають, що нові російські крилаті ракети, здатні нести ядерні заряди, порушують цей Договір. Підставою для таких заяв стало створення Росією нових наземних ракет 9M729, що стали загрозою для Європи і пострадянських країн, які обрали прозахідний шлях розвитку.
 
Інші ядерні держави, зокрема Китай, не підписували ДРСМД. Крім США і пострадянської Росії, положення договору виконували кілька країн Східної Європи та пострадянських держав, зокрема й Україна, поки вони не знищили всі запаси ракет серед­ньої та малої дальності, здатних нести ядерні боєзаряди. Україна «добровільно» (під тиском Вашингтона і Москви) віддала свою ядерну зброю під «гарантії безпеки» від Росії та США.

Москві жодні угоди не указ 

«Договір оцінювався як видатне досягнення пре­зидента Рейгана, коли його було ратифіковано 30 років тому. Однак сьогодні Росія відкрито обманює, а Китай накопичує ракети, тому що він не обмежений цим договором узагалі», — наголосив сенатор-республіканець Том Коттон, якого називають одним iз можливих наступних міністрів оборони США. 
 
Тож поки США виконували Договір, Росія часу не гаяла і безперешкодно озброювалася. Чотири роки тому Сполучені Штати вперше офіційно попередили Москву, що вона порушує Договір щодо ядерних ракет. Питання про денонсацію цієї угоди розглядалося ще адміністрацією президента Барака Обами, але від цього кроку відмовилися через протести Німеччини і побоювання, що він може призвести до нової гонки озброєнь.
 
Уряд Німеччини й зараз не поділяє позицію президента США Дональда Трампа у справі розірвання угоди про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. «Це — фатальне рішення», — написав у мережі «Твіттер» державний секретар німецького МЗС Нільс Аннен. «Ми надалі працюватимемо з метою ядерного роззброєння», — попередив він і звернув увагу, що також Росія має дотримуватися своїх зобов’язань.
 
Хоча в Трампа є й однодумці. Так, міністр оборони Великої Британії Гевiн Вільямсон заявив у інтерв’ю виданню «Файненшл Таймс», що Росія порушує пункти угоди та просто насміхається з неї. За його словами, Велика Британія буде «рішуче зі США», звертаючи увагу, що «Росія мусить дотримуватися зобов’язань, які вона підписала». «Звісно, ми хочемо, щоб угода надалі діяла, проте для цього необхідно, щоб її виконували обидві сторони, а зараз одна сторона її ігнорує», — сказав Гевiн Вільямсон.
 
У нещирості Москву підозрює і Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. «Після років заперечень  Росія нещодавно визнала наявність нової ракетної системи під назвою 9M729. Усі союзники вважають, що, найімовірніше, Росія порушує угоду», — наголосив він ще на початку жовтня.
 
Водночас колишній посол США до України, аналітик Brookings Institution Стівен Пайфер застерігає Сполучені Штати від поспішних дій, оскільки, на його думку, це може призвести до того, що саме Америку звинуватять у припиненні дії Договору, замість того, щоб акцентувати увагу на російських порушеннях.
 
Прагнення США до виходу з Договору 1987 року назвав помилкою і колишній президент СРСР Михайло Горбачов. В інтерв’ю російській агенції «Інтерфакс» він закликав стати на захист цього Договору всіх, кому важливий «світ без ядерної зброї».
 
Офіційний представник МЗС Китаю Хуа Чуньїн розповів про негативний ефект, який буде мати вихід США з Договору ДРСМД. За його словами, угода укладалась для стабілізації міжнародних відносин та підтримки глобальної стабільності й до цього часу відіграє важливу роль. «Односторонній вихід з угоди буде мати багатосторонній негативний ефект», — наголосив Чуньїн. n