Баскетбольний клуб «Запоріжжя» вирвався в лідери чемпіонату України

24.10.2018
Баскетбольний клуб «Запоріжжя» вирвався в лідери чемпіонату України

На новий сезон суперліги у Запоріжжі зібралася потужна команда. (Фото з сайта БК «Запоріжжя».)

Вихід вітчизняних спортивних клубів на міжнародну арену — довгоочікуваний подарунок для їхніх шанувальників і водночас серйозне випробування для ігрового колективу, котрому після появи додаткових спарингів доводиться змагатися з подвійним навантаженням.
 
 
Баскетбольні «Дніпро» та «Черкаські мавпи» активно попрацювали на старті свого першого єврокубкового сезону й синхронно пробилися до групового раунду Кубка Європи. Щоправда, після продуктивної діяльності на міжнародному рівні в результатах золотого та срібного призерів попереднього ЧУ на внутрішній арені почав прослідковуватися спад.
 
Приміром, «дніпряни», з урахуванням поразки в першому матчі групового етапу Єврокубка, не виграють уже в трьох матчах поспіль. Останніх двох невдач підопічні Дениса Журавльова зазнали в Запоріжжі та Маріуполі, втративши таким чином статус лідера суперліги.
 
Водночас чинні чемпіони країни з Черкас після напруженого осіннього євромарафону опинилися на останньому місці в турнірній таблиці поточного ЧУ. Одна перемога та дві поразки за малої, загалом, кількості проведених поєдинків зробили з кращої команди минулого сезону проміжного аутсайдера поточної суперліги, хоча вочевидь на цьому місці вже найближчим часом опиниться харківський «Політехнік», який взагалі не знає в чемпіонаті смаку перемог. «Нам би зараз тиждень тренувань», — у напруженому ігровому графіку наставник черкащан Максим Міхельсон хотів би мати «вікно для перезавантаження» колективу.
 
В умовах, коли фаворити чемпіонату перебувають у подвійному навантаженні, в лідери суперліги несподівано вийшов колектив із Запоріжжя. Після того, як у місті після реконструкції з’явився сучасний Палац спорту, видозмінилася й гра «Запоріжжя».
 
Завдяки продуктивним діям двох американських легіонерів — Маліка Трента та Майкла Холтона — підопічні наставника Валерія Плеханова в нинішньому сезоні демонструють потужний баскетбол, наразі здобувши в п’яти зіграних матчах чотири перемоги. При цьому їхнього захисника Трента втретє поспіль визнали кращим гравцем ігрового тижня. Так, у попередніх двох матчах — проти «Дніпра» та «Політехніка» — темношкірий американець набрав 45 очок. Варто відзначити, що до символічної збірної минулого туру потрапив також і центровий «Запоріжжя» Кіндалл Хілл.
 
Як видно, в нинішньому сезоні в Запоріжжі зібрався потужний колектив. І якщо в минулому розіграші суперліги команда Валерія Плеханова, в якій, до слова, не було жодного легіонера, зупинилася на стадії чвертьфіналу, то з новими виконавцями, без сумніву, «Запоріжжя» здатне замахнутися на значно вищий результат.
 
Із серйозними амбіціями на старт ЧУ-2018/2019 вийшов і дебютант суперліги — «Київ-Баскет», однак після двох виїзних поразок на Одещині стало зрозумілим, що в команди Євгена Мурзіна непочатий край роботи. 

 

ТАБЛО

 
Чемпіонат України. Суперліга. Чоловіки. «Миколаїв» — «Дніпро» — 78:72, «Запоріжжя» — «Політехнік» — 104:77, «Одеса» — «Київ-Баскет» — 89:79. «Хімік» — «Черкаські мавпи» — 93:76, «Запоріжжя» — «Дніпро» — 89:79, «Миколаїв» — «Політехнік» — 72:65, «Хімік» — «Київ-Баскет» — 89:75.
 
Турнірне становище: «Запоріжжя» — 4 перемоги/1 поразка, «Дніпро», «Хімік» — 3/2, «Одеса» — 3/1, «Київ-Баскет» — 2/3, «Миколаїв» — 2/2, «Політехнік» — 0/5, «Черкаські мавпи» — 1/2.