Казки братів Грімм розкритикували за харасмент: сюжети казок прививають дівчаткам спотворені цінності

24.10.2018
Казки братів Грімм розкритикували за харасмент: сюжети казок прививають дівчаткам спотворені цінності

Крістен Белл.

Коли у ХVIII столітті славнозвісні брати Грімм писали свої казки, в тому числі й «Білосніжку та сімох гномів», то й гадки не мали, які громи та блискавки впадуть на їхні голови. Виявляється, з погляду феміністок і «боротьбісток» із будь-яким харасментом, зовсім неприпустимо, щоб дівчинку міг без дозволу поцілувати хлопчик, навіть якщо він принц і навіть з метою її «оживлення».
 
Про щось подібне нещодавно повідала «місту і світу» 38-річна американська актриса Крістен Белл. Вона вважає, що казки Грімм прищеплюють її донечкам неправильний погляд на життя. П
 
ісля прочитання «Білосніжки» своїм дівчаткам їй ще довго довелося пояснювати їм, що вони за будь-яких обставин не повинні брати приклад із казкових героїв.
 
Скажімо, чому Білосніжка, перш ніж узяти у старої відьми яблуко, навіть не спитала, звідки та взяла його і чому вона повинна його з’їсти? Чи, до слова, принц цілує сплячу красуню, щоб збудити її від злих чарів, але ж вона не давала йому дозволу на це! Актриса запитує у своїх маленьких «принцес»: «Адже ви не можете цілувати кого-небудь, поки той спить, бо він не може в цей час дати вам на це дозвіл? Правильно! Так само ви не можете брати їжу у незнайомців». 
 
Ще далі у подібному вихованні пішла англійська актриса Кіра Найтлі, заборонивши своїй маленькій донечці дивитися диснеївські «Попелюшку» і «Русалоньку» через те, що сюжети цих казок не відповідають сучасним цінностям фемінізму.
 
Якщо так піде й надалі, дітям актрис доведеться замість казкових мультиків дивитися фільми за участі мам. А чи все там відповідатиме феміністичним принципам?