Подорожчання газу та монетизація субсидії через це можуть пробити діру в бюджеті -2019

24.10.2018
Подорожчання газу та монетизація субсидії через це можуть пробити діру в бюджеті -2019

Уряд — топ-менеджерам «Нафтогазу»: «Премії брали? То профінансуйте субсидії!» (Фото з сайта gordonua.com.)

Підвищення вартості природного газу для українців на 23,5%, яке вже стало реальністю, породило дуже важливе і напрочуд болюче питання для численних отримувачів субсидій. Кількість цих людей і за старих цін експерти вважали критичною для бюджету держави, а після подорожчання — що цілком логічно — їх кількість має суттєво зрости. То чи виявиться готовим наш бюджет до нового навантаження, особливо, враховуючи вимоги МВФ про обмеження граничного рівня його дефіциту. А також якими можуть бути наслідки для пересічних українців, якщо бюджет не впорається із новими викликами і частина субсидій може бути скасована.

 

Гроші не передбачено, але влада обіцяє 

 
У тому, що із сумами, передбаченими на виділення субсидій з державного бюджету, щось негаразд, переконує просте співставлення видаткової частини Державного бюджету на 2019 рік. Так, у проекті держкошторису на цю статтю заплановано на 16 мільярдів гривень менше, ніж у нинішньому році: 55 млрд. грн. у 2019-му проти 71 млрд. у 2018. 
 
Тим часом Кабінет Міністрів робить вигляд, що у нас із фінансами все гаразд. «Держава захистить тих, хто потребує її допомоги, малозабезпечені громадяни отримають субсидію на сплату житлово-комунальних послуг. А вже з січня 2019 року в Україні запрацює монетизація субсидій», — заявила інформаційна служба Кабміну. Сам Прем’єр–міністр Володимир Гройсман особисто запевнив народ: уряд має намір за рахунок субсидій компенсувати населенню збільшення вартості куба газу на 1,5 гривні. За його словами, після ухвалення рішення про підвищення ціни зросте й сума компенсацій. Щоправда, не уточнив, із яких саме джерел. 
 
Прикментно, що і сам Гройсман, і міністр соціальної політики Віталій Рева практично в один голос заявили: людям варто очікувати на пом’якшення правил отримання субсидій, а доступ громадян до субсидій фактично розширять.

 

А хто порахує «дірку» в бюджеті 2018 року?..

 
Думки експертів щодо спроможності Держбюджету фінансувати потреби всіх охочих розділилися. На думку провідного наукового співробітника Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Олександра Бетлія, навіть за умов зростання ціни додаткові витрати бюджету 2019 року на субсидії не перевищать аналогічну суму 2018 року і становитимуть близько 70,1 млрд. грн. За оцінкою ж керівника Інституту прикладних систем і технологій Данила Моніна, бюджету знадобляться для підвищення субсидії ще 11 млрд. грн.
 
За словами виконавчого директора «CASE-Україна» Дмитра Боярчука, попри те, що ціни на газ виростуть на самому початку опалювального сезону, основне навантаження на бюджет через зростання субсидій припаде на бюджет 2019. А отже, підвищення цін усе ж вплине на видаткову частину і бюджету 2018 року, оскільки, крім субсидій, Кабмін збільшить фінансування «теплих кредитів» — на 100 млн. грн. 
 
Уряд Володимира Гройсмана, втім, за його словами, вже знайшов потужне джерело фінансування субсидій для українців. Ним має стати НАК «Нафтогаз України» — компанія, яка демонструє власну прибутковість та не менш демонстративно виплачує своєму керівництву премії із багатьма нулями наприкінці. Наступного року держкомпанію зобов’яжуть перерахувати в бюджет 90% прибутку замість 75%. 
 
Скільки саме це буде у цифрах, наразi сказати важко. У 2017 році «Нафтогаз» отримав 39,5 млрд. грн. чистого прибутку, в 2016-му — 17,8 млрд. За даними Міністерства економіки, в 2017 році компанія згенерувала 88,5% загального прибутку найбільших держпідприємств. Зростання прибутку держмонополії в 2018 році було пов’язане з перемогою у Стокгольмському арбітражі над російським «Газпромом». У «Нафтогазі» вважають, що вони дали державі 12,6 млрд. грн. Тож урядовці, треба сподіватися, суттєво збільшать свій план надходжень дивідендів до Держбюджету 2019 року, який у першій версії законопроекту передбачав отримання 44,544 млрд. грн.