У Каховці розробили апарат для чищення цибулі

24.10.2018
Товарне виробництво цибулі в Україні досі майже повністю базується на ручній праці.
 
У середньому за годину одна людина здатна очистити вручну не більше 10 кілограмів цибулі, а якщо йдеться лише про обрізання пір’яної і кореневої частини цибулини — до 60 кілограмів.
 
Щоб вийти на продуктивність iз повного очищення цибулі ручним способом до однієї тонни за годину, підприємцям необхідно наймати близько 100 сезонних робітників і не менше 20 осіб для ручного обрізання очищеної цибулі.
 
Постійний дефіцит робочих рук для такої роботи спонукав Каховський експериментальний механічний завод (КЕМЗ) розробити установку для обрізання кінцевої і пір’яної частин ріпчастої цибулі. Як повідомила прес-служба КЕМЗ, раніше створена на підприємстві машина для очищення ріпчастої цибулі від шкірки здатна розвинути продуктивність до 1,2 тонни за годину.
 
При цьому вона очищає цибулю будь-якого розміру, сорту і стану. Але після неї потрібна додаткова операція з обрізання цибулі і мінімум 20 сезонних робітників.
 
Нова ж модель у тандемі з попередньою дозволяє виконувати виробничу програму з очищення ріпчастої цибулі від шкірки під наглядом чотирьох операторів, завдання яких — орієнтувати цибулину перед подачею в зону обрізки. А концепція розробки дозволяє нарощувати продуктивність лінії шляхом осьового стикування установок V-EH.500 одна до іншої.
 
«Тепер, якщо підприємству необхідно очистити 5 тонн цибулі за годину, замість п’ятиста працівників знадобиться не більше шістнадцяти», — обіцяють розробники.