Керченський стрілець Владислав Росляков готувався до бійні понад півтора року

26.10.2018
Моторошна керченська трагедія обростає новими подробицями. Станом на початок тижня 49 постраждалих проходили лікування у 12 лікарнях Криму, Краснодарського краю та Москви. Із них п’ятеро — у вкрай важкому стані.
 
Нагадаємо, що 17 жовтня студент четвертого курсу Владислав Росляков влаштував стрілянину й підірвав бомбу в Керченському політехнічному коледжі, в результаті чого загинула 21 людина (серед них — 16 студентів і п’ятеро працівників коледжу).
 
Росляков перед нападом на коледж спалив особисті речі — ноутбук, флешки, Біблію і сейф. Як запевняють слідчі, стрілець готувався до бійні понад півтора року. Зокрема, Росляков тренувався підривати саморобні пристрої, ймовірно, на полі неподалік будинку, де він жив iз матір’ю. За однією з версій, вибуховий пристрій Росляков міг зробити з тротилу, видобутого зі снарядів часів Другої світової війни. У Керчі залишається багато боєприпасів, які час від часу знаходять чорні копачі. Вибуховий пристрій був начинений металевими предметами — шайбами і вигнутими цвяхами. 
 
Поводженню зі зброєю Росляков навчався в липні — він пройшов шестигодинну програму в центрі підготовки в Сімферополі. Сертифікат, необхідний для отримання ліцензії на придбання зброї, датований 18 липня 2018 року. «Він нічим не виділявся, був спокійним, упевненим і небалакучим. Він відстрілявся добре. На запитання, де навчався,  сказав, що займався стрільбою. Він здав теорію, все знав, відстріляв iз гладкоствольної зброї впевнено — пробний і два заліковi постріли», — розповіли представники центру.
 
Є також інформація, що Росляков навчався стрільби в міжнародному дитячому центрі «Артек» — за програмою патріотичного виховання МВС Росії. Однак у таборі й у міністерстві заперечують цю інформацію. Гроші на купiвлю зброї юнак без дозволу взяв у своєї 76-річної бабусі, яка розповіла, що якось онук прийшов, щоб узяти свої дитячі знімки, але після цього з дому зникли 20 тисяч рублів, які вона відкладала на похорон. Раніше слідчі з’ясували, що рушницю і 150 патронів до неї Росляков купив сам, на законних підставах, за п’ять днів до трагедії.
 
Спочатку Росляков вирушив до кабінету директора коледжу Гребенникової, але не знайшов її, тож пішов шукати в інші приміщення, стверджують очевидці. Він почав стріляти по оточуючих, коли зрозумів, що жінки в будівлі немає. Своїх жертв добивав пострілом в обличчя. Пізніше з’ясувалося, що керівниця коледжу залишила будівлю за кілька хвилин до трагедії. Інтернетом також «гуляє» відео з камер спостереження коледжу, які зафіксували процес бійні. Щоправда, неозброєним оком видно, що відео не повне — лише «купюри». 
 
Є небезпідставні припущення експертів, які стверджують, що самостійно вчинити вибухи й тривалу стрілянину юнак не міг — у нього були спільники. Йдеться навіть про спецоперацію ФСБ, подібну до тих, які вже не раз проводили спецслужби, коли рейтинг президента РФ падав і треба було відволікти російське суспільство від внутрішніх проблем і негараздів, переклавши вину на зовнішнього ворога. 
 
Згідно з офіційною версією російських ЗМІ, вбивця «застрелився» в бібліотеці коледжу, але, знову ж таки, незалежні експерти стверджують, що хлопцю хтось допоміг померти. 
 
У зв’язку з трагедією в Криму фактично одразу після НП було введено режим надзвичайної ситуації, який відмінили 23 жовтня. У вівторок поновилися заняття в Керченському політехнічному коледжі, щоправда, навчальний процес проходитиме в іншому корпусі. У будівлі, де стався ви­бух, проведуть капітальний ремонт.