Українські борці завершили ЧС-2018 у Будапешті у першій десятці кращих збірних

30.10.2018
Українські борці завершили ЧС-2018 у Будапешті у першій десятці кращих збірних

На ЧС-2018 українські борчині здобули три нагороди. (Фото з сайта ukrwrestling.com.)

Потенціал вітчизняних борців виглядає настільки потужним, що їхня відсутність на світовому п’єдесталі навіть не розглядається.
 
 
Інша справа, кількість наших співвітчизників, які в конкретний час та конкретному місці здатні здобути нагороди планетарного форуму.
 
 
Приміром, на минулорічному ЧС у Парижі українські майстри килиму обмежилися лише двома нагородами. Натомість цьогорічний «мундіаль»,  який приймав Будапешт, вітчизняні борці завершили з п’ятьма відзнаками, замкнувши при цьому топ-10 медального заліку.
 
Піднятися на доволі серйозну висоту в загальному протоколі синьо-жовтій команді дозволила золота медаль досвідченої борчині зі Львова Алли Черкасової. У вирішальному поєдинку на угорському килимі львів’янка перемогла француженку Селену Кумбу — 15:10, принісши таким чином збірній України першу медаль на ЧС-2018.
 
Почала ж свій тріумфальний похід Черкасова з перемоги над білорускою Марією Мамащук, після чого — в чвертьфіналі — розібралася з болгаркою Вікторією Бобєвою, а в півфіналі здолала китаянку Джоу Фен.
 
Окрилені успіхом своєї колеги по збірній, в наступні дні планетарного форуму на п’єдестал піднялися ще двоє підопічних Володимира Євонова. Учетверте у своїй кар’єрі медаль чемпіонату світу — знову бронзову — отримала титулована Юлія Ткач.
 
Як і на «мундіалях» 2015-го та 2017-го років — у Лас-Вегасі та Парижі відповідно, вона знову зупинилася на третій сходинці п’єдесталу. Цього разу піднятися на вищий щабель протоколу Юлії завадила майбутня віце-чемпіонка світу-2018 — японка Юкако Каваї. Водночас у поєдинку за «бронзу» Ткач переборола іншу чемпіонку світу, господарку килима Маріанну Шаштін.
 
Японська борчиня, так само — в півфіналі, зупинила переможний хід іншої українки — Оксани Ливач. Ставши, в підсумку, володаркою «золота», Юі Сусакі змусила нашу борчиню вести спаринг за «бронзу», в якому Ливач упевнено перемогла Ріту Ріту з Індії.
 
Три нагороди українських борчинь у Будапешті стали своєрідною сатисфакцією за «безмедалля» наших «вільників».
 
Натомість збірна України з греко-римської боротьби в столиці Угорщини взяла дві нагороди. Зрозуміло, що головні медальні надії синьо-жовтих «класиків» на планетарному форумі 2018 року були пов’язані з срібним медалістом Олімпіади-2016 Жаном Беленюком. На ЧС-2015 в Лас-Вегасі він виграв «золото», тож, без сумніву, мав усі підстави повторити той успіх.
 
Однак стати дворазовим чемпіоном світу Беленюку не дозволив турок Метехан Башар. За фінал, у якому жоден із претендентів на найвищий титул не спромігся на результативний прийом, Беленюк згодом просив пробачення у своїх фанів, вибачаючись таким чином за «срібло».
 
А от його колега по збірній — молодий Ленур Теміров — уперше в кар’єрі підкорив п’єдестал дорослого «мундіалю», що, без сумніву, не могло не порадувати молодого борця-«класика». Його успіх у «бронзовому» фіналі над китайцем То Ербатом — на вагу «золота».