Замість сонця — гарбуз: рецепт смачного і корисного тістечка від дієтолога

31.10.2018
Замість сонця — гарбуз: рецепт смачного і корисного тістечка від дієтолога

Габрузові тістечка Оксани Скиталінської. (Фото з власного архіву.)

Як кажуть, чим далі в осінь, тим більше огортає сум, який ми називаємо «депресією», хоч це насправді і не так. Кілька дій — і такі стани можна легко виправити. Приміром, смачним тістечком із запашним чаєм. Але цьому є лише одна суттєва порада: тістечко має бути обов’язково корисним і, звісно, смачним. Оксана Скиталінська, дієтолог, якому ми довіряємо, пропонує свій рецепт таких тістечок — з гарбуза. Вони неймовірно смачні, хочу додати я, бо, як повелося, в першу чергу «тестую» на смак саме тістечка або іншу випічку. 
Пані дієтолог підходить до цього питання дуже обґрунтовано і пояснює суть і важливість. Давайте послухаємо, що відбувається з нашим організмом глибокої осені, коли ми неправильно харчуємося. І що з ним відбувається, коли ми усвідомлено ставимося до свого харчування. І як бонус — матимемо рецепт смачнезних тістечок від дієтолога. 
«Тим, хто не чув, або чув і забув, нагадаю, що вільні радикали — то такі вкрай нестабільні молекули, які, не маючи своєї пари електронів, можуть бути настільки активними, що втручаються у багато процесів в організмі, — розповідає Оксана Скиталінська. — Вони можуть бути навіть корисними. Але це відбувається тоді, коли організм достатньо молодий і має власну систему антиоксидантного захисту, яка утримує певний баланс оксидантів (вільних радикалів) та антиоксидантів (виробляються у печінці та поступають з їжею). З віком цей баланс порушується, система антиоксидантного захисту слабне, а вільних радикалів стає все більше і більше і вони починають руйнувати тканини і сприяють старінню, мутаціям і цілому букету хвороб. І ці ж вільні радикали причетні і до розвитку різноманітних психічних розладів, включаючи депресію».
Ну от, маємо «картину» виникнення депресії, а відтак знаємо, як її подолати в зародку. 
«Сучасні методи сканування мозку та патологоанатомічні дослідження показують скорочення деяких емоційних центрів у мозку пацієнтів із депресією, яке може бути наслідком загибелі нервових клітин у цих ділянках, спричиненої вільними радикалами, — продовжує лікар. — Люди ж, які вживають багато овочів, ягід та фруктів, багатих антиоксидантами, які «гасять» активність вільних радикалів, рідше страждають від депресії, психологічного дискомфорту, тривожних та афективних розладів та суб’єктивно поганого психологічного здоров’я.
Особливо важливе значення має достатнє споживання «сонячних» фітонутрієнтів (сонячних, бо, як правило, вони містяться у жовто-оранжево-червоних плодах). У тих, хто каротиноїди споживає щодня, депресивні розлади зустрічаються набагато рідше або менш виражені. Більше того — чим вищий рівень цих фітонутрієнтів, тим краще і спокійніше себе люди почувають! (тут якраз існує залежність реакції від дози). Ви думаєте, чому італійці такі веселі? Бо їдять багато помідорів — у свіжому, в’яленому вигляді й у томатній пасті, сі-сі, синьйори і синьйорини. Не менш антидепресантну дію має і гарбуз!».
Ну от ми й підійшли впритул до своєї теми — гарбузової!
«Прекрасний овоч, який не має жодних протипоказань узагалі ні для кого (уявіть собі), бо він не кислий, не гострий і має надзвичайно ніжну клітковину. Взагалі гарбуз має бути на нашому столі щодня і бажано тричі в день, і так — аж до початку теплої весни і теплого сонця», — каже дієтолог.
І ділиться рецептом антидепресантного тістечка з гарбуза (або ще тістечка для схуднення — таке собі «два в одному»).
Потрібно: гарбуз — 0,5 кг (вибираємо найбільш помаранчевий, там більше каротиноїдів), 4 яйця, жменя кураги, кокосове або цільнозернове борошно — приблизно 3-4 столові ложки, щоб можна було хоч ложкою покласти і розрівняти зверху (якщо цільнозернове, до нього додаєте трошки манки або звичайного). Можна взяти кокосову стружку і змолоти в кавомолці або блендері. Куркума — неповна чайна ложка. Фініки — жменя (для тих, хто любить дольче віта).
Курагу розмочуємо (фініки також, для любителів дольче віта). Гарбуз печемо (воду не додаємо, лише накриваємо кришкою). Потім в блендері збиваємо яйця, до них додаємо розмочені сухофрукти і все інше. Можна з яйцями збити і половину лимона зі шкіркою, буде і смачно, і ароматно. Виливаємо у змащену олією чи маслом і посипану кокосовим борошном  форму, ставимо в духовку і печемо до появи легкої золотистої шкірки. Витягуємо, накриваємо рушником і чекаємо, краще до ранку — тоді тістечко стане тугим і не буде розсипатися.
«Для тих, хто, можливо, сумує, бо осінь і «все не так», нагадаю — все так, бо пальчиками на руках і ногах ворушити можете? Їсти самостійно можете? І ходити можете? — суворо запитує лікар. — Тоді ви вже — суперщаслива людина, повірте!». Віримо, звичайно! І смакуємо з користю!