Окупаційна влада Криму хоче націоналізувати майно Меджлісу кримськотатарського народу

31.10.2018
Поплічники Кремля, який захопив український півострів, планують передати майно Меджлісу кримськотатарського народу підконтрольному Росії Духовному управлінню мусульман Криму (ДУМК).
 
Як заявив  «глава» російського уряду Криму Сергій Аксьонов, така ініціатива прозвучала на Курултаї (національному з’їзді) мусульман Криму, скликаному російським ДУМК 27 жовтня. Знову переобраний на посаді хаджі Еміралі Аблаєв вважає, що всі будівлі Меджлісу мають перейти під пряме управління мусульманського духівництва півострова.
 
Сергій Аксьонов заявив, що для нього Меджліс — ворожа організація, яка бажає зла Республіці Крим, тому й заходи будуть відповідні.
 
Чиновник пообіцяв пізніше оприлюднити перелік об’єктів власності Меджлісу, що потрапляють під націоналізацію, а також план дій окупантів щодо благодійного Фонду «Крим».
 
— Я спокійно сприйняв чергову провокацію окупантів, тому що впевнений: після деокупації півострова все майно повернеться у право власності наших організацій, — заявив засновник Меджлісу та БФ «Крим» Мустафа Джемілєв. — Велика частина майна була придбана на пожертви наших друзів у Туреччині, США та Румунії й слугувала місцем вільного збору людей з метою спілкування й волонтерської діяльності.
 
Ще за два роки до того, як Верховний суд Криму визнав Меджліс кримсько­татарського народу екстремістською організацією та заборонив його діяльність на півострові, у 2014 році підконтрольний Росії Арбітражний суд Криму ухвалив рішення про вилучення будівель Меджлісу на користь Російської держави.
 
Активісти кримськотатарської організації були змушені виконати рішення російського Центрального районного суду Сімферополя і залишити цей будинок разом із розташованими там БО «Фонд Крим» та редакцією газети «Авдет».
 
— Мова йде про анексію не лише півострова, а й майна корінного населення Криму, яке також потрапило під окупацію, — заявив громадський захисник Марк Фейгін. — Сам Аксьонов нічого націоналізувати не може, тому що не має таких повноважень, рішення приймається винятково на федеральному рівні. Юридична процедура націоналізації майна завжди передбачає компенсацію та можливість оскаржити дії окупантів через суд. Я впевнений, що справа дійде до Європейського суду, який скасує протизаконне рішення Аксьонова.
 
Члени Меджлісу протягом усього періоду анексії Криму Росією виступали з проукраїнською позицією. Нагадаємо, Мустафі Джемілєву та Рефату Чубарову на п’ять років заборонили в’їзд на територію окупованого Криму та Росії.
 
У російській в’язниці встигли побувати заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз та його колега Ільмі Умеров. Проти кримськотатарських активістів окупанти постійно порушують сфабриковані кримінальні справи.