У Стамбулі відкрили аеропорт, який має стати найбільшим у світі

31.10.2018
У Стамбулі відкрили аеропорт, який має стати найбільшим у світі

До 2020 року до аеропорту-гіганта прокладуть метро.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган 29 жовтня відкрив у Стамбулі новий міжнародний аеропорт «Стамбул» (Istanbul), який, за словами турецької влади, має стати найбільшим у світі.
 
 
«Я сподіваюся, що аеропорт «Стамбул» буде приносити користь нашому регіону і світу», — цитує Ердогана агенція «Франс Пресс».
 
 
Він обґрунтував присвоєння аеропорту назви мегаполіса на Босфорі тим, що «Стамбул є не лише нашим найбільшим містом, а й найціннішим брендом нашої країни».
 
 
На відкритті аеропорту серед великої кількості інших гостей були присутні, зокрема, президенти Албанії, Пакистану, Судану, а також прем’єр-міністр Болгарії.
 
За даними компанії Istanbul Grand Airport (IGA), загальна вартість будівництва становить у перерахунку 10,25 мільярда євро (12 млрд. доларів). Спорудження аеропорту розпочали в червні 2014 року.
 
Однак нинішнє відкриття є поки символічним. До переїзду в новий аеропорт напівдержавної авіакомпанії Turkish Airlines наприкінці грудня зі «Стамбула» здійснюватимуться польоти лише за п’ятьма напрямками. Він зможе почати приймати рейси на повну потужність на початку 2019 року.
 
На території старого летовища — міжнародного аеропорту імені Ататюрка — мають, за словами Ердогана, постати парк та виставковий центр.
 
У перший період роботи нового аеропорту він має щорічно приймати близько 90 мільйонів пасажирів. А за десять років «Стамбул» із запланованим пасажиропотоком у 200 мільйонів осіб має стати найбільшим аеропортом у світі, що майже удвічі переважає кількість пасажирів, які здатен зараз прийняти найбільший у світі на цей час міжнародний аеропорт «Гартфілд-Джексон» в американському місті Атланта, штат Джорджія (до слова, найбільшим аеропортом Європи наразі залишається лондонський «Хітроу»).
 
До 2020 року до летовища планують збудувати лінію метро, адже відстань від аеропорту до самого Стамбула становить 50 кілометрів, що завдаватиме незручностей пасажирам. 
 
Зведення аеропорту затьмарили випадки загибелі робітників на будівництві. За даними турецького міністерства праці, з початку будівництва аеропорту через нещасні випадки та проблеми зі здоров’ям загинуло 27 людей. Крім того, місцева влада жорстко виступила проти страйку робітників через погані умови праці та проблеми з безпекою на будівництві. У правозахисній організації Human Rights Watch закликають звільнити 30 працівників, які досі перебувають в ув’язненні. n