В Україні продовжують заробляти на продажу «ватних» книжках з РФ

02.11.2018
Парадоксальна ми країна — у нас iде війна на сході з російським «братом» за виживання країни, а ми в цей час торгуємо й співпрацюємо з... окупантом.
 
Ось лише два приклади, з якими випадково зіштовхнувся: в Києві в автоцентрі поблизу м. Лісова салон «забитий» російськими «Ладами» різних моделей. Або ж у Монастирищі, що на Черкащині, продаються 95-ватні лампочки, виготовлені в РФ. 
 
Найбільше вражають масштаби книжкової торгівлі з окупантами, причому офіційної: в Україну «пливуть» тисячі видань із накладами від кількох тисяч до кількох десятків тисяч примірників, дозволи на які видають у Держкомтелерадіо, щоправда, фільтруючи цей потік від незавуальованої російської пропаганди. А несумлінні продавці приторговують і забороненими книжками, які, на їхню думку, дають більший «навар». 
 
Нещодавно під час проведення за участі СБУ заходів у Львові щодо виявлення та припинення незаконної реалізації книжкової продукції, завезеної з РФ без дозвільних документів, адміністративно-господарські санкції застосовано до суб’єктів господарювання — таких собі ФОПів Ю. Козака та Н. Стасів.
 
Книжки, які розповсюджували без дозвільних документів, вилучено з обігу, а на підприємців накладено адміністративно-господарські штрафи в розмірі 37 тис. 230 грн. (у разі повторного порушення чинного законодавства сума штрафу становитиме вже 186 тис. 150 грн.).
 
Рішення про накладення адміністративно-господарського штрафу підлягає виконанню з моменту його винесення, але не пізніше 15 робочих днів iз дати його отримання суб’єктом господарювання, щодо якого воно винесено. Штраф може бути оскаржено суб’єктом господарювання впродовж 10 робочих днів iз дня отримання.
 
Не так давно аналогічні рейди було проведено на столичній Петрівці й у Харкові: в обох містах теж не обійшлося без «улову».
 
Станом на 30 жовтня уповноваженi посадовi особи Держкомтелерадіо склали 23 протоколи про накладення адміністративно-господарських штрафів, загальна сума яких становить майже 900 тис. грн. Усю незаконно ввезену видавничу продукцію вилучено з обігу.
 
Нагадаємо, що з 1 січня минулого року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту».
 
Згідно з ним, видавничу продукцію, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України, може бути ввезено на митну територію України та розповсюджено на її території за умови наявності відповідного дозволу, крім видавничої продукції, яку ввозять громадяни в ручній поклажі або супроводжуваному багажі загальною кількістю не більше 10 примірників. 
 
Видавничу продукцію, ввезену в Україну після 1 січня 2017 року в Україну без відповідного дозволу, вилучають iз торговельної мережі. На суб’єктів господарювання накладають адміністративно-господарський штраф у розмірі 10 мінімальних заробітних плат за кожен випадок такого розповсюдження, вчиненого вперше, та в розмірі 50 мінімальних заробітних плат за кожен наступний випадок такого розповсюдження.