«Сто років сусідства»: на Хрещатику відкрилася виставка на тему відносин України та Польщі

02.11.2018
«Сто років сусідства»: на Хрещатику відкрилася виставка на тему відносин України та Польщі

«Україна і Польща мають шукати те, що нас об’єднує, а не те, що роз’єднує», — переконаний віце-прем’єр-міністр Павло Розенко. (Фото Олени ХАЛІМОН.)

Коли мова заходить про українсько-польські відносини, насамперед згадуються протистояння між нашими державами.
 
 
Одні згадують Листопадовий чин, наслідком якого було звільнення Львова і створення Західно-Української Народної Республіки. Інші — польсько-українське протистояння на Волині у 1943-му.
 
 
Треті — про акції «Вісла» та «Захід», унаслідок яких тисячі українців і поляків були насильно виселені зі своїх історичних територій.
 
Утім українсько-польські відносини знають і випадки тісної співпраці, яка будувалася на засадах не ворожнечі, а користі для обох народів. Тут можна згадати і Брестський мир та звільнення Києва в 1920 році, і «Диво на Віслі», коли 6-та Січова дивізія УНР під командуванням генерал-хорунжого Марка Безручка зупинила під Замостям армію Будьонного і врятувала Польщу від більшовиків, і Грубешівську операцію в часи Другої світової, коли українське та польське підпілля об’єднали зусилля в боротьбі проти радянського агресора. 
 
Саме про такі уроки співпраці розповідає виставка «100 років сусідства: Україна і Польща», яку Український інститут національної пам’яті відкрив на Хрещатику.
 
Виставка звертає увагу на історичні паралелі, які можна простежити в долі обох дер­жав за останні сто років. І таких чимало: і Україна, і Польща пережили визволення від імперського поневолення та відродження своєї національної держави, гніт нацистського та комуністичного тоталітаризмів, і, врешті, повторне відновлення державності після краху комунізму. 
 
Виставка складається з 20 банерів, присвячених ключовим етапам українсько-польських відносин, починаючи від Першої світової і до сьогодення, демонструючи історичні паралелі.
 
Зокрема, цікавим є порівняння Українських січових стрільців та Польських легіонів Пілсудського, польського підпілля 1920-30-х років з українським, діяльності Армії Галлера та сірожупанників/синьожупанників, процесів, які супроводжували звільнення від комуністичного рабства та відродження національної держави кінця 1980-х — початку 1990-х років в обох країнах.
 
Історичні паралелі можна простежити не лише через історичні події, а й через долі окремих особистостей, іноді навіть з однієї родини. Яскравий приклад останнього — брати Андрей та Станіслав Шептицькі, один з яких був очільником Української греко-католицької церкви, а інший — відомим польським генералом, міністром оборони Польщі. 
 
Один із банерів виставки, присвячений родині Шептицьких
 
 
Виставка «100 років сусідства: Україна і Польща» дозволяє глибше зрозуміти причини та наслідки історичних процесів, які пережили обидві країни.
 
«Цьогоріч Україна і Польща відзначають століття відновлення незалежних держав. Наші народи пройшли схожий історичний шлях і це має сприяти порозумінню між нами сьогодні. Бо минуле — це вже минуле, і ми його не змінимо. А яким буде наше майбутнє — залежить від нас. І ці уроки треба засвоїти, бо, як показує історія, завжди, коли українці воювали з поляками, вигравала третя сторона», — зазначив на церемонії відкриття голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.
 

У відкритті виставки також взяли участь віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко,  директор Галузевого державного архіву СБУ Андрій Когут, начальник наукового відділу Українського інституту національної пам’яті Вікторія Яременко та голова ветеранського об’єднання «Українська Гельсінська спілка» Олесь Шевченко.

 
Виставка демонструватиметься до середини січня. Досить часу, щоб вивчити її і зробити певні висновки й українським політикам, і польським.