«Нафтогаз» збирається «вибити» з Росії у Стокгольмі понад 12 мільярдів доларів

07.11.2018
«Нафтогаз» збирається «вибити» з Росії у Стокгольмі понад 12 мільярдів доларів

Київ вимагає, аби Росія вже сьогодні почала компенсовувати нам можливі збитки за спроби «осушити» українську газотранспортну систему. (Фото з сайта ukraina.ru.)

НАК «Нафтогаз України» продовжує атакувати російський «Газпром»: вимагаючи сплати штрафів та підвищуючи тариф за свої послуги. 
 
«Відповідно до контракту з «Газпромом» ми маємо право на перегляд транзитного тарифу і будемо вимагати через суд підвищення плати за транспортування газу в Європу через українську територію», — заявив комерційний директор компанії Юрій Вітренко, пояснюючи своє рішення «економічним знеціненням» української газової труби після одного з рішень «Газпрому». 
 
«Нафтогаз в арбітражі використовуватиме положення поточного транзитного контракту з «Газпромом», яке дає «Нафтогазу» право переглядати транзитний тариф, і буде включати в розрахунок цього тарифу прискорену амортизацію і/або економічне знецінення української ГТС як наслідок відсутності транзиту після 2020 року», — сказав Вітренко, зазначивши, що компанії і уряди країн ЄС відкрито виступають за розширення поставок газу з Росії по транзитних шляхах в обхід України, тому українська газотранспортна система незабаром може залишитися без транзиту.
 
Це призведе до втрати приблизно 10-15 млрд. доларів на рік для українського бюджету. 
 
Ще один фінансовий удар по російському газовому монополісту «Нафтогаз» вирішив завдати «стокгольмським шляхом».
 
Так, позовні вимоги Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» в рамках нового розгляду в Стокгольмському арбітражі про перегляд тарифу на транзит природного газу до російської компанії «Газпром» уже перевищили 12 мільярдів доларів.
 
«Можливо, ми виграємо не всі, але якщо не буде зради в Україні, ми виграємо значні суми», — зазначив Юрій Вітренко.