Хто з європейців найбільш і найменш толерантний — опитування

07.11.2018
Згідно з опитуванням громадської думки, яке провів незалежний американський соціологічний інститут Pew Research Center, мешканці Західної Європи більш толерантні в питаннях релігії, ставленні до інших націй та сексуальних меншин і абортів, ніж їхнi східні сусіди.
 
Так, на питання «Чи погодитесь ви з тим, що мусульманин чи єврей стануть членом вашої родини» більше половини мешканців країн Західної Європи відповіли позитивно: 53/69% (мусульмани/євреї) — у Великій Британії, 66/86% — у Франції, 88/96% — в Нідерландах.
 
Виняток становить лише Італія, де лише 43/57% згідні поріднитися з мусульманином чи євреєм.
 
У Східній Європі ситуація різко протилежна: мешканці переважної більшості країн дали негативну відповідь. Для порівняння, в Чехії тільки 12% прийняли б у родину мусульманина і 51% — єврея, у Румунії — 29/39%, в Сербії — 43/61%, в Україні — 25/43%, у Росії — 34/40% відповідно.
 
Найбільш нетерпимими до інших народів виявилися вірмени — 7/28%.
 
Укладачі звіту зазначають при цьому, що в усіх 34 країнах Європи, де проведено опитування, мешкають переважно особи християнського віросповідання, які мали б мати християнське ставлення — возлюби ближнього свого — до інших народів. 
 
Якщо говорити про питання ви­знання одностатевих шлюбів, то мешканці практично всіх країн Центральної і Східної Європи ставляться до них негативно: 96% — у Вірменії, 95% — у Грузії, 92% — в Молдові, 90% — в Росії та 85% — в Україні й Литві. Натомість за їх легалізацію виступають 88% мешканців Швеції, 73% — Франції, 59% — Португалії. 
 
Надзвичайно показовим в опитуванні було питання «Чи вважаєте ви культуру свого народу вищою за культуру інших народів?». Так, мешканці сходу Європи продемонстрували свою культурну замкненість та несприйняття інших культур. Тут лідерами нетолерантності та зверхності до інших культур є росіяни та болгари, 69% відсотків яких вважають російську та болгарську культуру вищою за інші світові культури.
 
Також культурно замкненими є Боснія (68%) та Сербія (65%). Серед українців таких 41 відсоток. Натомість народи, які дали світу найбільше шедеврів світової культури, значно скромніші у своїх оцінках. Свою культуру вважають вищою за інші лише 20% іспанців, 36% французів, 45% німців, 46% британців та 47% італійців. 
 
Ці та низка інших питань і відповідей опитування демонструють, що чим більше мешканці певної країни декларують віру в Бога та відданість лише своїм культурним традиціям, тим менш толерантними вони є до інших народів, культур та соціальних груп. 
 
Американський інститут Pew Research Center проводив своє масштабне та ретельне опитування впродовж двох років, з 2015-го по 2017-й, у 34 країнах Європи. Всього в опитуванні було задіяно 56 тисяч мешканців старше 18 років. Це понад 1 тис. 400 респондентів у кожній країні.