На Черкащині водій пожежної машини врятував 17 пасажирів «маршрутки»

09.11.2018
На Черкащині водій пожежної машини врятував 17 пасажирів «маршрутки»

Справжнім рятівником називають тепер на Черкащині водія Чигиринської пожежно-рятувальної частини управління ДСНС у Черкаськiй області Артема Андрієнка.
 
 
Він урятував на трасі життя 17 пасажирів, узявши на себе керування маршрутним автобусом, коли водію стало зле і той знепритомнів за кермом.
 
«Це трапилося за 13 кілометрів від Олександрівки Кіровоградської області, коли автобус «Мерседес» рухався за маршрутом «Кривий Ріг—Київ», — розповідає «Україні молодій» речник Черкаського обласного управління ДСНС Костянтин Проценко.
 
Як пригадує сам Артем Андрієнко, за півгодини до події він допоміг водієві поміняти пробите колесо. Коли завершили, той запропонував йому сісти поруч із ним, попереду.
 
«Це нас надалі і врятувало. Адже якби я, як раніше, сидів у салоні, то навряд чи зумів би встигнути втримати автобус на трасі», — наголошує Артем.
 
Він пригадує, як раптом автобус різко понесло ліворуч, де назустріч рухалась вантажівка. Артем глянув на водія й побачив, що в того заплющені очі, а голова впала набік.
 
«Було зрозуміло, що він знепритомнів. Тож я одразу схопив кермо і, чесно скажу, ледве встиг уникнути зіткнення. Згодом вдалося скерувати автобус на узбіччя, де врешті його й зупинив», — говорить Артем Андрієнко.
 
І додає, вже потім побачив, що водій посинів і ледве дихає. Тож разом із пасажирами, пригадавши заняття з першої медичної допомоги, почав робити непрямий масаж серця та штучне дихання. 
 
І тут, до всього, з’ясувалося, що на цій ділянці траси відсутній мобільний зв’язок і викликати «швидку» не вдається. Вирішили везти непритомного водія до лікарні. І тоді Артем знову сів за кермо маршрутки.
 
На жаль, кажуть у Черкаському обласному управлінні ДСНС, в Олександрівській центральній районній лікарні, куди Артем привіз водія, всі спроби лікарів врятувати чоловікові життя виявилися марними. У нього не витримало серце. 
 
«Інший водій перевізника, що прибув на заміну, продовжив рух за маршрутом. І треба сказати, що якби не оперативна реакція нашого рятувальника Артема Андрієнка, жертв НП могло б бути значно більше. Адже в салоні автобуса перебували 17 пасажирів, а назустріч рухалася вантажівка», — підсумовує речник Черкаського обласного управління ДСНС Костянтин Проценко.