Студенти НУБіП їздять за програмами обміну до європейських університетів

13.11.2018
Студенти НУБіП їздять за програмами обміну до європейських університетів

Інтернаціональна команда студентів.

Україна все більше інтегрується у світовий освітній простір. Найяскравішими проявами цього процесу є міжнародна освітня мобільність і програми подвійного дипломування.
 
 
Національний університет біоресурсів і природокористування України — один із тих вишів, що дає своїм студентам можливість паралельного навчання у провідних вишах світу.
 
 
За рік за цими програмами там побували більше сотні молодих українців.
 
Пройшло два місяці мого навчання за обміном в університеті «ІСА Лілль» (м. Лілль, Франція) за програмою кредитної мобільності «Еразмус+». По приїзду всі студенти з різних країн: Гани, Уганди, Нігерії, Гамбії, Росії, Мексики, Бразилії, Аргентини, США, Великої Британії, Афганістану, Лівану, Казах­стану, Індії, Іспанії, Італії, Німеччини, Кореї, Тайваню, Таїланду, Китаю й України — проходили так звану welcome session.
 
Це був місяць інтенсивних занять з французької мови, підвищення комунікативних навичок у міжнародних відносинах, наукової комунікації. Що воно таке — наукова комунікація?
 
Це предмет про правила написання оглядів преси чи письмових звітів, створення проектів та власних досліджень, надійність і доречність використання джерел для пошуку інформації, плагіат та інші знані в усьому світі правила, які використовуватимуться у щоденній роботі з інформацією.
 
Нас познайомили з онлайн-бібліотекою університету, де можна знайти багато наукових статей і книжок на різні теми не тільки французькою, а й англійською мовами.
 
Що таке intercultural communication skills (українською — міжкультурні навички спілкування), ми дізналися детальніше, пройшовши цей курс разом із викладачем з Англії.
 
Він розповідав нам про способи боротьби з упередженнями, стереотипами, як успішно працювати в команді з людьми, котрі мають абсолютно відмінний життєвий background. Це був дуже корисний курс, оскільки часом елементарні речі потребують прояснення, і майже кожен проект ми робимо в міжнаціональних групах.
 
Кожен з нас має індивідуальний підхід до роботи і різні погляди, виходячи з того, що попередні роки ми провели в цілковито інших культурах, а отже, й підхід до праці відрізняється. Так нас інтегрували, ввели в курс подій, систему навчання і в цілому в університетське життя французького вишу.
 
Також викладачі давали нам багато цікавих тестів для дослі­дження того чи іншого питання. Вони показали, як багато ми ще не знаємо і як багато ще речей, над якими потрібно подумати. Це відкрило в нас не друге — третє дихання.
 
Як бачите, мотивація до навчання, підкріплена сталевою дисципліною і розумінням того, що ти працюєш на своє майбутнє, колосальна. Університет дає тобі змогу розширити свій кругозір і працювати в будь-якій компанії — світовому лідері в будь-якій країні. Все, що потрібно від тебе, — це бажання і наснага до постійної праці.
 
Завдяки навчанню в НУБіП України, що відкриває для своїх студентів двері в провідні європейські університети, перед нами постає зовсім нове життя і нові можливості. Про страх, невпевненість у собі й своїх знаннях, упередження негайно забудьте! Ризик, рішучість, відкритість думок, відчайдушність і працьовитість — ось що треба, аби наважитись на таку подорож...
 
Не соромно чогось не знати — соромно не хотіти навчитися: це не я, це Сократ. Тож рухайтесь уперед, не боячись упасти, і шукайте шляхи, як отримати мотивацію, якщо її у вас немає. Приймайте необдумані рішення — і вони приведуть вас у неочікувані місця і ситуації. Пам’ятайте: ваші можливості — завжди попереду: їх обмежують тільки ваші власні рамки... 
Марія ТКАЧУК,
студентка 4-го курсу факультету аграрного менеджменту Національного університету біоресурсів 
і природокористування