Знову за крок від самогубства: як у Парижі разом з Путіним відзначили 100-ліття завершення Першої світової

13.11.2018
Знову за крок від самогубства: як у Парижі разом з Путіним відзначили 100-ліття завершення Першої світової

Меркель, Макрон і Порошенко говорили про Україну.

Минулої неділі у Парижі відбулися масштабні заходи з відзначення 100 років з дня завершення Першої світової війни. В них узяли участь лідери близько 70 країн світу.
 
 
У другій половині дня масові заходи, які відбувалися на вулицях Парижа, переросли у більш камерний захід — Форум миру, який разом символічно відкрили президент Франції Емманюель Макрон та канцлер ФРН Ангела Меркель. 
 
11.11 об 11.00
 
Вибір Парижа як головного майданчика ювілейних урочистостей є цілком виправданий. У Франції Першу світову називають просто Великою війною.
 
Адже цю країну вона вразила більше, ніж навіть Друга світова війна.
 
І президент Франції Еммануель Макрон доклав усіх зусиль, аби центром відзначення 100-річчя завершення Першої світової війни стала саме його країна. Тож 11 листопада у Парижі зібралися лідери з усієї Європи та інших країн світу.
 
З основних учасників війни вдома залишилися лише керівники Великої Британії та Польщі, які проводили ювілейні заходи у своїх країнах.
 
Перша світова війна, як нагадує «Німецька хвиля», завершилася об 11-й годині 11 числа 11 місяця 1918 року. Тож центральною подією стало вшанування біля Тріумфальної арки полеглих. А це близько десяти мільйонів солдатів і майже сім мільйонів цивільних. Погода цілковито пасувала цим сумним споминам — зранку в Парижі йшов дощ. Щоправда, нагоди сильно змокнути у глав держав і урядів не було — для них і для запрошених глядачів звели кілька критих трибун.
 
Усі вулиці довкола Тріумфальної арки були перекриті для перехожих — парканами та поліцейськими фургонами. Довкола ходили посилені патрулі поліцейських і військових. А для авто всі під’їзди були закриті ще за кілька кварталів до Тріумфальної арки.
 
Президент Франції Еммануель Макрон iз дружиною Бріжит зустрічали глав держав і урядів у Єлисейському палаці. Президент України Петро Порошенко прибув з дружиною Мариною.
 
Канцлер Німеччини Ангела Меркель приїхала до Єлисейського палацу останньою, без чоловіка Йоахіма Зауера. Звідти всі лідери автобусами вирушили на місце урочистостей — за винятком президентів США і Росії Дональда Трампа та Володимира Путіна. Кожен iз них приїхав до Тріумфальної арки окремим кортежем, на лімузинах, традиційно привезених із собою.
 
Протокольний перебіг подій порушили троє активісток руху Femen, які з оголеними грудьми вибігли на проїжджу частину Єлисейських полів і майже добігли до кортежу Трампа, перш ніж їх перехопили поліцейські. На грудях жінок було написано «Фейк», «Парад лицемірства» та «Вечірка гангстерів».
 
Із голів держав та урядів провідну роль у церемонії вшанування полеглих відігравав господар країни — пан Макрон, який виголосив єдину промову. Її він присвятив тому, аби змалювати жахіття війни, яка забрала життя мільйонів військових, залишивши три мільйони вдів і шість мільйонів сиріт. За словами Макрона, лише на Францію впав мільярд снарядів.
 
Президент Франції згадав села, де після війни не залишилося жодної людини, які могли б їх відбудувати, та могили, де кістки французьких і німецьких солдатів лежать поряд.
 
«Європа опинилася за крок від самогубства», — зауважив він і закликав світових лідерів пам’ятати уроки сторічної давнини. Вочевидь ці слова стосувалися передусім Володимира Путіна, який «заколотив» на території Європи вже не один збройний конфлікт. 
 
І це не єдиний політичний сигнал у промові французького президента. За його словами, всі лідери, які зібралися 11 листопада в Парижі, мають підтвердити свою відповідальність за те, щоб передати дітям світ, про який мріяли попередні покоління.
 
«Разом ми можемо відвернути загрози глобального потепління, бідності, голоду, хвороб, нерівності та невігластва», — додав він. Після виступу Макрона лідери почали аплодувати.
 
А Трамп, який надає перевагу двостороннім відносинам перед багатосторонніми, а також вирішив вивести США з Паризької кліматичної угоди, кілька секунд повагався, та все ж також почав неохоче плескати в долоні.
 
Символ миру чи фото останнього моменту єдності
 
Другою ключовою подією дня у французькій столиці став Паризький форум миру. Це ініціатива Макрона, якою він хотів дати нагоду своїм колегам відчути «колективну відповідальність» перед світом. Відтепер форум проходитиме щороку. Але спершу всі лідери попрямували до Єлисейського палацу на обід. Трамп і Путін знову їхали окремо від інших.
 
Під час обіду президентам РФ та США вдалося провести коротку бесіду. Нагадаємо, що раніше обговорювався варіант окремого саміту між лідерами, але Париж наполіг, щоб повноцінну зустріч Путіна та Трампа 11 листопада не проводили.
 
За словами президента Росії, розмова з Трампом пройшла «добре». Двосторонній саміт вони планують провести наприкінці місяця у Буенос-Айресі. За чільним столом, крім Макрона та Меркель, зібралися близько 20 лідерів, включно з Трампом і Путіним. Петро Порошенко в цю «двадцятку» не потрапив і сидів за іншим столом.
 
Згодом всі лідери, за винятком Трампа, взяли участь у Форумі миру. Ця подія була просякнута символізмом. Адже, за словами Макрона, лідери тих країн, які сто років тому воювали між собою, нині зібралися в мирі. «Сто років тому ми не змогли виграти мир, бо Франція та Німеччина були розділеними», — зазначив Макрон. І тому, за його словами, відкрити форум мала саме канцлерка ФРН Ангела Меркель.
 
Пані Меркель у свою чергу застерегла присутніх від нових небезпек для миру в світі та Європі. За її словами, Перша світова війна показала, «куди може завести національне самопрославляння та військова зарозумілість» (знову, схоже, камінь у кремлівський город). Канцлер Німеччини висловила занепокоєння тим, що «зашорене націоналістичне мислення поширюється, а добрі взаємовідносини між країнами ігноруються. 
 
Згодом Еммануель Макрон додав, що від нинішнього покоління залежить, чи урочистості з нагоди закінчення Першої світової залишаться в пам’яті символом миру між націями, чи «фотографією останнього моменту єдності» перед зануренням світу в новий безлад.
 
На відкритті форуму виступив і генеральний секретар ООН Антоніу Гуттериш. Він порівняв теперішню ситуацію у світі з подіями, які призвели до Першої і Другої світових воєн. 
 
Як повідомляє «Німецька хвиля», після відкриття форуму президенти та прем’єри країн розійшлися в різні приміщення павільйону, де паралельно провели близько 15 «круглих столів».
 
Згідно з програмою, президент Росії Володимир Путін не брав участі в жодному з них. Очільник України Петро Порошенко мав виступити під час дискусії «Мир та безпека» разом із президентом Швейцарії та президентом Малі. Утім, він так і не прийшов, що стало несподіванкою для організаторів. Як з’ясувалося згодом, Порошенко провів зустріч iз Меркель і Макроном. 
 
На цих перемовинах ішлося про необхідність негайного повернення до переговорів щодо обміну та звільнення українських громадян, яких незаконно утримують у РФ і на окупованих територіях Донбасу та Криму. (Напередодні проведення ювілейних заходів на площі Республіки в Парижі пройшла акція за звільнення Олега Сенцова та інших українських політв’язнів).
 
Говорили також про введення миротворчого контингенту на Донбас. Порошенко повідомив про підтримку цієї ініціативи з боку Німеччини і Франції. Лідер Української держави також зазначив, що більшість країн-партнерів України висловилися категорично проти так званих «виборів» у ОРДЛО, що відбулися 11 листопада.  
 
«Ці вибори ніким не будуть визнані, це грубе порушення Мінських домовленостей», — наголосив Президент України.
 
Згодом у спільному комюніке Ангела Меркель та Еммануель Макрон засудили «вибори» на підконтрольних проросійським сепаратистам територіях Донбасу як протиправні та нелегітимні. Берлін та Париж вважають, що голосування на Донбасі підриває територіальну цілісність України. 
 
«Партнерство між Україною та США має стратегічний характер»
 
У Парижі Президенту України вдалося переговорити також із президентом США Дональдом Трампом. За підсумками цієї короткої зустрічі було домовлено про відновлення роботи Комісії стратегічного партнерства України і США, повідомив глава Української держави.
 
«За підсумками цього обговорення сьогодні (11 листопада. — Ред.) відбулася зустріч міністра закордонних справ України Павла Клімкіна та його американського колеги — державного секретаря США Майка Помпео», — сказав Петро Порошенко.
 
За його словами, результатом цих зустрічей стала домовленість про проведення у Вашингтоні 16 листопада цього року Комісії стратегічного партнерства Україна — США на рівні міністрів закордонних справ двох країн.
 
Голова держави нагадав, що Комісія була започаткована майже десять років тому.
 
«Сьогодні ми домовилися відновити її роботу як символ того, що партнерство між Україною та Сполученими Штатами Америки має стратегічний характер», — сказав Президент України. Крім того, він повідомив, що в Парижі також відбулася зустріч дипломатичного радника Президента України Костянтина Єлісєєва з радником президента США з питань національної безпеки Джоном Болтоном.
 
Загалом у рамках «Паризького форуму заради миру» відбулося понад 40 зустрічей українського Президента із лідерами країн світу. За словами Порошенка, ці зустрічі підтвердили чітку і тверду підтримку державного суверенітету і територіальної цілісності України.
 
«Активна підтримка суверенітету та територіальної цілісності України, підтримка нас у процесі реформ є потужною і відчутною з боку світового співтовариства. І це надзвичайно важливо», — додав Президент України.