США обіцяють заблокувати спорудження російського «Північного потоку-2»

14.11.2018
США обіцяють заблокувати спорудження російського «Північного потоку-2»

Якщо Вашингтон дотримається слова, то вже збудовані 200 кілометрів «Північого потоку-2» виявляться нікому не потрібними. (Фото з сайта kor.ill.in.ua.)

Інтрига зi спорудженням обхідного газогону в обхід України — «Північного потоку-2», який би мав «осушити» вітчизняну ГТС, — наближається до кульмінації.
 
Росія йде ва-банк, продовжуючи будувати свій «потік» попри численні застереження з боку Сполучених Штатів.
 
Утiм останні пояснили, що цілком можуть зірвати російські плани домінувати на європейському ринку, поєднуючи енергетику з політикою. 
 
Держкомпанія «Газпром» має намір побудувати газопровід «Північний потік-2», не зважаючи ні на що. З такою заявою виступив голова ради директорів держмонополії Віктор Зубков, коментуючи заборону дочірнім підрозділам компанії в Європі перераховувати будь-які виплати «Газпрому». 
 
Минулими вихідними стало відомо, що швейцарський суд заборонив пов’язаним iз «Газпромом» компаніям Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG перераховувати будь-які гроші російській компанії.
 
Заборона введена в рамках забезпечувальних заходів за позовом української компанії «Нафтогаз», яка почала судитися з російською компанією в багатьох європейських юрисдикціях. Росіян необхідність платити гроші Україні напрочуд засмутила.
 
«Неприємно читати, чути. Є ж апеляція, будемо боротися, будемо працювати. Будемо будувати «Північний потік-2» і забезпечувати надійне постачання Європи газом, не зважаючи ні на що», — сказав Зубков.
 
І таки будують. Щоправда, не надто швидко. Станом на сьогоднішній день дном Балтійського моря прокладено близько 200 кілометрів газогону. «Над проектом працює близько 20 суден», — заявили у «Газпромі». 
 
Утiм у клієнтів російського «Газпрому» фраза про надійне забезпечення Європи газом викликає іронічну посмішку. Такої ж думки і міністр енергетики США Рік Перрі, який заявив: «Незначна кількість держав ЄС, які прагнуть реалізації російського проекту «Північний потік-2», мають розуміти комерційну нежиттєздатність цього проекту».
 
«Ми вважаємо дуже важливим, щоб країни-члени Європейського союзу розуміли те, що РФ має історію відключення постачань газу, і те, що альтернативні джерела постачання є важливими для майбутнього розвитку Європи, — сказав Перрі. — Звичайно, це розуміє і Україна, і будь хто». 
 
Під формулюванням про «незначну кількість держав ЄС» криється насамперед Німеччина, федеральний канцлер якої Ангела Меркель нині є чи не найактивнішим лобістом російського «потоку» до Європи.
 
Але Перрі пропонує фрау Меркель інші варіанти розв’язання енергетичних проблем її держави: продаж американського зрідженого газу, побудову Трансадріатичного газопроводу, здатного транспортувати в Європу каспійський газ, а також розвиток терміналів скрапленого газу в Хорватії, Румунії, Польщі та Італії.
 
Проти спорудження «Північного потоку-2» виступають не тільки Сполучені Штати. Існує, зокрема, лист, підписаний 69 європарламентарiями і ще приблизно 20 політиками з держав-членів Євросоюзу, який стверджує, що, розвиваючи цей проект, уряд Німеччини розколює членів ЄС. І що, довіряючи до 80% поставок газу російському концерну «Газ­пром», Німеччина посилить свою енергетичну залежність, і це матиме серйозні наслідки для енергетичної безпеки ЄС.
 
Утiм найбільше козирів у цій грі на руках американців. На думку Перрі, існує величезна ймовірність того, що Вашингтон зрештою заблокує будівництво «Північного потоку-2».
 
«США дуже чітко продовжують висловлювати свою незгоду з будівництвом «Північного потоку-2» і «Турецького потоку». І причини дуже зрозумілі: громадяни України та Європи не повинні стати заручниками постачання енергоресурсів з одного джерела», — заявив американський міністр, наголосивши, що його країна може бути партнером офіційному Києву в енергетичних питаннях. 
 
Так, за його словами, американці готові бути партнерами, допомагаючи розвитку енергетичної інфраструктури України. «Нашою метою в цьому візиті є передати українському уряду, що як приватні компанії Сполучених Штатів, так і урядові структури Сполучених Штатів готові бути тривалими партнерами на цьому шляху», — сказав Перрі, перебуваючи у Києві.