Бойовики в ОРДЛО продовжують накопичувати військову техніку та озброєння

16.11.2018
Упродовж 14 листопада ворог 16 разів відкривав вогонь по позиціях українських військ. У п’яти випадках противник застосував озброєння, заборонене Мінськими угодами.
 
Ворог здійснював обстріли наших оборонних укріплень у районах населених пунктів Щастя, Старий Айдар, Кримське, Верхньоторецьке, Піски, Новоселівка Друга, Красногорівка, Гранітне, Павлопіль, Гнутове та Лебединське.
 
Російські окупаційні війська вели прицільний вогонь із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї. Крім того, з озброєння БМП, зенітної установки ЗУ-23-2 і мінометів калібру 82 мм ворог обстрілював позиції Об’єднаних сил поблизу хутора Вільний. Такі ж міномети загарбники застосували й біля Щастя, Кримського та Старого Айдара. 
 
Підрозділи Об’єднаних сил продовжують виконувати бойові завдання в посиленому режимі, в усіх випадках відкриття вогню противником вживають адекватних заходів із метою збереження життя і здоров’я військовослужбовців Збройних сил України та цивільного населення.
 
У ході бойових дій поранення отримав один військовослужбовець Об’єднаних сил. За даними розвідки, впродовж минулої доби трьох російських окупантів було знищено, ще троє загарбників отримали поранення.
 
Станом на 7-му год. ранку 15 листопада ворог активізувався на Горлівському напрямку. Вночі окупанти здійснили два інтенсивні обстріли в районах Шумів i Південного.
 
В обох випадках противник застосував міномети калібру 82, а біля Південного — ще й 120 мм. Втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає.
 
Тривожною є інформація, подана українською стороною СЦКК: бойовики окупаційної адміністрації Російської Федерації продовжують приховано зосереджувати військову техніку та озброєння на тимчасово непідконтрольній уряду України території. 
 
Також у звіті до СММ ОБСЄ йдеться, що на території ОРДЛО патрулi місії вкотре зафіксували важке озброєння збройних формувань Російської Федерації, що розміщене з порушенням ліній відведення або відсутнє у районах зберігання. 
 
Зокрема, цими днями в непідконтрольному урядові район  СММ було виявлено п’ять самохідних гаубиць (2С1 «Гвоздика», 122 мм), розміщених біля Шимшинівки з порушенням ліній відведення та 10 танків T-72.
 
Українська сторона СЦКК наголошує, що продовження практики зосередження бойовиками збройних формувань РФ техніки та озброєння в населених пунктах (це порушення Мінських домовленостей) наражає на небезпеку мирне населення практично по всій лінії розмежування.