За минулий рік українці витратили у Польщі найбільше грошей серед усіх іноземців

20.11.2018
За минулий рік українці витратили у Польщі найбільше грошей серед усіх іноземців

Поляки у паніці, бо українські гастарбайтери можуть вирушити з Варшави до Берліна. (Фото з сайта 1news.com.ua.)

Те, що українці є двигуном польської економіки, — відомо вже давно. Проте першу позицію ми займаємо не лише серед найбільшої кількості заробітчан у цій країні.
 
 
За даними Головного статистичного управління Польщі, у 2017 році саме громадяни України  витратили у цій країні найбільшу суму коштів — майже 8 млрд. злотих, а це близько 1,8 млрд. євро.
 
 
У дослідженні враховували не лише туристів, а й осіб, які проживають у Польщі і мають українське громадянство.
 
Таким чином, за результатами дослідження, українці позитивно впливають на ВВП у сусідній країні.  Загалом же минулоріч іноземці залишили в Польщі 41,5 млрд. злотих  (9,65 млрд. євро), що на 6% більше, ніж попереднього року. 
 
За даними статистики, наші громадяни під час одного візиту витрачали у крамницях та ресторанах у середньому 174,6 євро, натомість німці — лише 107 євро.  
 
Експерти компанії Personnel Service зазначили, що відкриття прикордонного руху та продовження періоду легальної праці для громадян України у Польщі позитивно впливатиме на польський ВВП.
 
Подорожувала цього року Польщею й українка Ганна Мартищук. Дівчина розповідає, що під час свого вояжу в польських містах залишала небагато грошей, проте запевняє — усе залежить від того, з якою метою ви їдете у подорож.
 
«Я переконана, що є люди, які залишають і більшу суму, все залежить від того, з якою метою і чому їдуть. Для мене були важливі не ресторани і магазини, а архітектура та побут поляків, тому я витратила незначну суму і залишилась задоволена поїздкою», — розповідає дівчина.
 
А от Ганна Подольська, українка за походженням, яка, проте, працює в Польщі, у магазині, вже понад п’ять років, запевняє, що українців зараз справді багато і не дивується такій статистиці.
 
«Часом за день, трапляється так, що я обслуговую більше українців, аніж поляків. Своїх завжди чутно за акцентом, — сміється вона. — Тому все залежить від тенденції, бо якщо раніше українці були переважно у великих містах, то зараз їх багато і на околицях міст, і в маленьких селах. У Польщі є робота, тому їдуть і, відповідно, залишають там частину заробітку». 
 
Експерти ж запевняють, що такій статистиці не варто дивуватися, адже, як писало видання Rzecz Pospolita, Польщі загрожує економічна криза в разі масового відтоку українських трудових мігрантів до Німеччини та інших країн ЄС. За даними видання, зараз у Польщі офіційно працевлаштовано 569 тисяч іноземців, переважна більшість iз яких (426 тисяч) — українці.
 
Крім того, за різними оцінками, ще близько мільйона українців працює нелегально. Якщо Німеччина з 1 січня 2019 року таки відкриє свій ринок для іноземців, більшість українців, які працюють сьогодні в Польщі, може переїхати далі на захід, де зарплати часом утричі вищі за польські. 
 
Самі ж поляки не хочуть працювати за гроші, які отримують українці в Польщі, тому їдуть до Німеччини та Британії. Очевидно, що з 2019 року свої погляди стосовно українців вирішили переглянути і в Німеччині.
 
Адже посприяв стрімкому розвитку польської економіки саме наплив українських трудових мігрантів. Тому західні країни зараз почали переглядати свою політику стосовно роботи трудових мігрантів.
 
Ідеться не лише про Чехію, яка впродовж останнього року дещо спростила вимоги для отримання українцями робочої візи. На це звернули увагу і в Німеччині — одному зi «стовпів» європейської економіки. Конкретні зміни до міграційного законодавства мають набути чинності на початку 2019 року.
 
Як розповідають експерти, роботодавці зі Східної Європи починають бити на сполох.
 
«Вони не можуть собі дозволити платити такі гроші, які зараз може запропонувати Німеччина. Адже часом зарплата в цій країні вдвічі, а то й утричі вища за польську. Очевидно, якщо спростять із січня законодавство стосовно трудової міграції, українці поступово рухатимуться до багатших країн», — розповідає «УМ» політолог Іван Вішко.
 
Зрозуміло, що такого спрощення, яке зараз є у Польщі, не буде, але іноземці однозначно отримають полегшення в процедурі доступу до німецького ринку праці.
 
Паралельно ж експерти радять не нав’язувати «зраду» щодо згаданої статистики, адже попри те, що саме українці цього року найбільше коштів залишили в Польщі, заробивши в сусідній країні, значний відсоток заробітчан таки повертаються додому і вкладають зароблені кошти в Україні.