АМКУ дав саудитам дозвіл на купівлю крохмального заводу на Тернопільщині

20.11.2018
Як повідомив сайт Антимонопольного комітету  України, британська компанія SALIC UK Ltd отримала дозвіл Антимонопольного комітету України на придбання Самолусківського крохмального заводу, що розташований у Гусятинському районі Тернопільщини.
 
 
Операція з купівлі земельних ділянок та нерухомого майна підприємства, яке належить широко відомому західноукраїнському агрохолдингу «Мрія», є продовженням процесу купівлі  іноземним власником усіх основних сільськогосподарських активів цього агрохолдингу. 
 
Компанія SALIC UK була заснована у 2012 році як дочірня компанія Saudi Agricultural and Livestock Investment Company — акціонерного товариства Фонду державних інвестицій Королівства Саудівська Аравія.
 
Її основна статутна діяльність окреслена як інвестиції в сільське господарство та тваринництво в країнах, що мають конкурентну перевагу у сприянні виробництву продуктів харчування та їх доступності для експортних ринків.
 
Український актив SALIC — Continental Farmers Group  — «зайшов» у Західну Україну ще в 2006-му, і досі проводив свою діяльність на 45 тисячах гектарів землі, в основному на Львівщині.
 
Щодо «Мрії» новий власник анонсував інвестиції на суму близько 150 мільйонів доларів у нове обладнання, інфраструктуру, технології та консолідацію земельного банку «Мрії» з тим, щоб вивести її діяльність на світовий рівень.
 
Нагадаємо читачам також про те, що «Мрія» — це  вертикально інтегрований агропромисловий холдинг, який засновував ще в 1992 році тернопільський  фермер Іван  Гута як сімейний бізнес.
 
Сам він потім був удостоєний звання Героя України, а його «Мрія» стала справжньою гордістю не тільки Західної України (нині її земельний банк становить 150 тисяч гектарів, а потужності елеваторів і зерносховищ оцінюють у 380 тисяч тонн).
 
У 2002-му генеральним директором агрохолдингу став син Івана Гути Микола (той самий, якого нещодавно екстрадіювали зі Швейцарії і якого звинувачують у заволодінні незаконним шляхом більш як 100 мільйонами доларів іноземних інвестиційних фондів).
 
А в 2014-му «Мрія» вимушена була оголосити про технічний дефолт. Відтак контроль над нею перейшов до рук кредиторів, і лише в серпні цього року було завершено реструктуризацію боргу компанії, що становив понад мільярд доларів.