У Змієві провал на дорозі відкрив шлях до підземних ходів стародавньої фортеці

21.11.2018
У Змієві провал на дорозі відкрив шлях до підземних ходів стародавньої фортеці

Провалля у Змієві, яке відкрило хід до стародавньої печери (фото: Сегодня)

Днями в самому центрі Змієва, біля приміщення районного відділу освіти, несподівано «пішов» під землю чималий шматок дороги, потягнувши за собою бетонні бордюри.
 
Провалля виявилось досить глибоким, тому місцеві історики автоматично пригадали легенди про підземні ходи, якими була укріплена стара міська фортеця.
 
«Ми попросили райдержадміністрацію не засипати провалля, поки його не обстежимо, — розповів директор Зміївського краєзнавчого музею Михайло Саяний. — Коли спустилися вниз, одразу ж перед нами відкрився таємний хід. Спочатку він йде метрів зо п’ять уперед, а потім стільки ж — вправо. І хоча далі ми наткнулися на тупик, прилади показали, що лабіринт має продовження. Це стало для нас справжнім відкриттям». 
 
Тунель, як з’ясувалося, досить широкий — від метра до півтора. Навіть у невеликому підземному просторі дослідники за короткий час встигли знайти келих, виготовлений у VIII-IX столітті та кілька уламків фаянсового посуду і цегли старого зразка. 
 
Цікаво, що зміївське підземне «царство» нагадувало про себе й раніше, під час якихось надзвичайних ситуацій. У роки війни, скажімо, авіаційні бомби відкрили 200-метрове провалля.
 
Ґрунт також обвалився в порожнечу в 70-х роках, коли тут встановлювали «Вічний вогонь», а історії, пов’язані із земляними роботами, вже навіть ніхто не бере до уваги.
 
Відкриті фрагменти лабіринту найчастіше просто засипалися, тому повне відтворення підземної мережі — з розряду фантастики. А ось розчистити велику ділянку, облаштувавши там музей, цілком реально.
 
«Якщо відкрити підземні ходи, то поїдуть екскурсії, копійка до казни буде капати, — мріє вголос директор музею. — Розчистимо метрів 30-50, облагородимо, відкриємо експозицію. Я вірю, що думка матеріальна». 
 
Наразі ентузіасти вже почали розробляти програму дослідження «порталу» в минуле і сподіваються, що проект районного значення знайде підтримку на обласному та державному рівнях.
 
Як запевняють історики, знайдене підземелля — лише невеликий фрагмент багатокілометрових тунелів, що виходять до річок Мжа і Сіверський Донець, охоплюючи кілька навколишніх сіл.
 
Найвірогідніше, їх будували разом із Зміївською оборонною фортецею всередині XVI століття.