ЄС готує санкції за «вибори» на Сході України

21.11.2018
Євросоюз має намір запровадити санкції щодо тих осіб, які несуть політичну відповідальність за проведення на Донбасі так званих «ви­борів». Конкретні рішення будуть уже за кілька тижнів.
 
 
ЄС дотримується єдиної позиції — не визнавати «голосування», що відбулося 11 листопада на сході України, заявила верховна представниця ЄС iз зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні після консультацій з міністрами закордонних справ країн ЄС.
 
За її словами, «цілеспрямовані заходи» будуть вжиті найближчими днями або тижнями. За даними дипломатичних джерел, вони можуть включати в себе заборону на в’їзд до ЄС або арешт майна тих осіб, на яких лежить політична відповідальність за так звані «вибори», передає агенція dpa.
 
На сайті Польського радіо уточнюється, що саме Польща запропонувала ввести санкції проти осіб, відповідальних за організацію псевдовиборів на сході України.
 
Про це повідомив міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович після зустрічі Ради міністрів закордонних справ Євросоюзу.
 
Міністр не повідомив, проти скількох саме осіб введуть обмеження. За його словами, йдеться про щонайменше п’ятьох осіб.
 
«Це пропозиція держав, котрі заявили про це. Найбільш активними в дискусії є Франція та Німеччина, котрі працюють у нормандському форматі. Польща пропонує додаткові прізвища для внесення до цього переліку», — зазначив він.
 
Під час понеділкової дискусії про ситуацію в Україні, що відбулась з ініціативи Польщі, міністри обговорили також ситуацію в Азовському морі. Росія кiлька місяців зупиняє там судна, що йдуть до українських портів.
 
За словами високого представника Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріки Могеріні, в ЄС готують «цілеспрямовані заходи в наступні тижні або дні» у відповідь на ситуацію в Азові.
 
Адже дії Росії «завдають шкоди не лише українській економіці», оскільки під затримки та перевірки потрапляє також і багато суден, які ходять у морі під прапорами країн-членів Євросоюзу. 
 
Могеріні також повідомила, що в Європейській комісії розробляють заходи, щоб підтримати райони, які постраждали в Україні у зв’язку з ситуацією на Азові. 
 
Президент Петро Порошенко схвалив рішення міністерської зустрічі Ради ЄС. «Вітаю результати сьогоднішнього засідання Ради ЄС із закордонних справ, які підтвердили пріоритетну увагу ЄС до підтримки України у відсічі російської агресії та відновленні територіальної цілісності та суверенітету нашої держави», — написав він у «Фейсбуці».