Дитяча неЗАЛЕЖНІСТЬ: майже половина українських підлітків періодично вживають алкоголь

27.11.2018
Дитяча неЗАЛЕЖНІСТЬ: майже половина українських підлітків періодично вживають алкоголь

П’ють, бо вважають, що це круто. (Фото з сайта prozavisimost.ru)

І знову попереду, проте в антирейтингу. Всесвітня організація охорони здоров’я опублікувала нові дані стосовно вживання алкоголю.
 
Серед європейських держав Україна посіла перше місце в рейтингу країн, де найбільше вживають алкоголь. Позицію лідера ми займаємо й у віковій категорії підлітків.
 
Українська молодь віком від 15 до 19 років найбільше вживає алкогольних напоїв, порівняно зі своїми однолітками з інших країн світу. 
 
За статистикою, серед хлопців таких — 53%, а серед дівчат — майже 37%. Для порівняння, в середньому  в усьому світі алкоголь вживають 27% людей віком 15-19 років, iдеться у згаданому дослідженні Всесвітньої організації охорони здоров’я.
 
Викладачка музики столичної школи та психолог Поліна Алексєєва не дивується даним статистики і запевняє — проблема алкоголю в українських школах справді існує і не варто на неї закривати очі: «Питання з дитячою алкогольною залежністю виникають часто через нестачу уваги в сім’ї та проблеми з однолітками. Часто діти починають вживати алкоголь, бо їм здається, що так модно, завдяки пляшці вони  виглядатимуть доросліше, але насправді це тягне за собою значні проблеми». Поліна запевняє, що за показниками психологічних розладів у дітей  ця проблема — передова, проте досить часто у школах, сім’ях на неї не зважають. І коли дитина починає шукати втіхи у наркотиках, сумнівних інтернетних ресурсах, у неї починаються суїцидальні відхилення, лише тоді батьки починають бити на сполох. Тому психолог радить батькам приділяти належну увагу своїм дітям і говорити з ними про загрози алкогольної залежності, а також не знімати відповідальності з учителів, які так само мають звертати увагу на цю проблему. 
 
Керівник дослідження в Україні в цьому міжнародному проекті ВООЗ Ольга Балакірєва розповідає, що для України дитячий алкоголізм — це значна проблема, яку необхідно вирішувати на державному рівні.
 
«Ми отримали дані, що вже в 11-12 років дитина не лише куштує алкогольний напій, а й має досвід перебування у стані алкогольного сп’яніння. Навіть у цьому юному віці маємо приблизно шосту частину підлітків (хлопців, зокрема), які вже знають, що таке стан сп’яніння». А от політолог Ганна Ващенко, з якою поспілкувалася «УМ», теж вбачає в результатах цьогорічної статистики проблему державної ваги. Запевняє, що на цю статистику впливає і загальний рівень життя в країні.
 
«Якщо немає роботи, перспектив, депресивне оточення, рівень алкоголізму збільшується. Так, це притаманно більше дорослим громадянам, але діти виховуються в такій атмосфері, бачать батьків і наслідують усе, що спостерігають», — розповідає пані Ганна. Проте запевняє, що не варто думати, що такий стан справ — лише в Україні, адже й в інших європейських країнах існує проблема дитячого алкоголізму.
 
«Вживання міцних напоїв підлітками є в усіх країнах, ми тут не унікальні. Але чомусь п’ють так багато саме у нас. На це є низка причин. Перш за все, це приклад батьків, у нас досі високий рівень алкоголізму серед населення, в усіх місцевостях та вікових категоріях. Також підліткам нема де вивільнити енергію (наприклад, мало спортивних та рекреаційних секцій). Часто дітям просто нудно, і вони не знають, як інакше, ніж зі спиртним, можна розважитися. Свою роль грає потужне лобі алкогольних компаній, що просувають дешевий та доступний алкоголь», — запевняє Ганна Ващенко. 
 
За статистикою ВООЗ, на одного українця віком від 15 років у 2018 році припадало 8,6 літра чистого алкоголю. Це на 5,7 літра менше, ніж у 2010 році. При цьому один питущий українець у середньому в 2018 році вживав 13,8 літра чистого алкоголю.
 
Цікаво, що лише 12,7% українців узагалі не п’ють алкоголь. Чоловіків серед них — майже 10%, жінок — 15%. Експерти з алкогольної залежності основною причиною вживання алкоголю підлітками називають самоствердження. Згідно з дослідженнями Швейцарського інституту боротьби з алкоголізмом, більшість підлітків спонукає вживати алкоголь бажання самоствердитися серед однолітків: Німеччина — 56,9%; Франція — 52,1%; Італія — 65,8%.
 
Як аргументи підлітки також називають: «Мені це подобається», «Мені подобається стан легкого сп’яніння», «Просто мені нудно, а алкоголь допомагає додати веселощів». На другому місці стоїть вплив і тиск однолітків: Німеччина — 31,1%; Франція — 52,1%. На останньому місці — зняття психічної напруги: Німеччина — 12,0%; Франція — 12,8%; Італія — 15,4%. Педіатр столичної лікарні Олена Ніколенко у розмові з «УМ» говорить, що випадки, коли батьки звертаються по допомогу в боротьбі з дитячою алкогольною залежністю, трапляються вкрай рідко, та й, на переконання педіатра, — саме як хвороба дитячий алкоголізм не глобальний в Україні. Проблема ж у вживанні підлітками алкогольних напоїв, адже досить часто діти цим зловживають.
 
«Особливості структури тканин головного мозку в молодому віці стають причиною їх підвищеної чутливості до етанолу. Підсумком є уповільнення інтелектуального розвитку аж до дебілізації, погіршення здатності до навчання, зниження якості пам’яті та інші негативні ефекти. Діти не розуміють цих проблем. Вони пробують, їм подобається — і вони починають спершу раз на тиждень, а потім і частіше купувати і вживати», — розповідає лікарка. Проблема ж, на думку лікарів, у тому, що діти поміж собою думають, що пити — це круто.
 
«Реклама спиртних напоїв навіює асоціації між випивкою і красивим способом життя, не можна недооцінювати і вплив найближчого оточення. Алкоголь у житті підлітків є чимось на зразок індикатора дорослішання, і той, хто ігнорує дане правило, стає аутсайдером компанії», — додає Олена Ніколенко.
 
Проте найпоширенішою причиною того, що діти п’ють алкоголь, вважає лікар, є наслідування прикладу в сім’ї, де постійне споживання спиртного є нормою.
 
«На жаль, діти батьків, що вживають алкоголь, в більшості випадків також стають алкоголіками», — резюмує педіатр.
 
Загалом у світі кожна 20-та людина помирає від алкоголю. У трьох із чотирьох випадків це чоловіки. 28% смертей, пов’язаних із міцними напоями, трапляються через травми під час ДТП, заподіяння самому собі шкоди або насильство. 21% — через порушення травлення, 19% — через серцево-судинні захворювання. Решта — через інфекційні хвороби, рак, психічні розлади та інше. В усьому світі 237 мільйонів чоловіків та 46 мільйонів жінок страждають від розладів через вживання спиртного. При цьому такі розлади більше притаманні країнам із високим рівнем доходу. За оцінками ВООЗ, 2,3 мільярда людей на сьогодні є питущими, а Європа має найвищий рівень споживання на душу населення у світі. Поточні тенденції та прогнози вказують на очікуване зростання споживання алкоголю на душу населення протягом наступних 10 років, особливо в регіонах Південно-Східної Азії, Західного Тихо­океанського регіону та в Американському регіоні.
 
Вирішити ж проблему можна. Проте для цього, перш за все, необхідна увага і порозуміння батьків,  учителів і оточення підлітків. Популяризація здорового способу життя та спорт. Тренер із боксу Вадим Денисенко запевняє: якщо людина з дитинства займається спортом, у більшості випадків вона не почне вживати спиртне. «Якщо з раннього віку дитина звикає займатися спортом, у неї формуються певні життєві цінності, світогляд і спосіб життя. А ще її оточення, якщо воно так само любить спорт, не спонукатиме до того, щоб дитина спробувала алкоголь, і не казатиме, що це круто», — переконує тренер зі стажем. 
 
У свою чергу, з проблемою вирішили боротися і парламентарії. У Комітеті ВР з питань охорони здоров’я підтримали законопроект, що пропонує обмежити продаж алкоголю і тютюнових виробів особам, молодшим  21 року. За словами депутатів, саме цей законопроект повинен зменшити рівень підліткового алкоголізму в Україні. Цікаво, що 21 рік є мінімальним віком для придбання алкоголю в Індонезії та США. У Парагваї і Японії цей поріг нижчий — 20 років. У Франції, Британії, Бразилії та Китаї діє заборона продажу алкоголю особам, які не досягли 18 років. У Німеччині спиртне можуть придбати підлітки з 16 років, але тільки пиво і вино.