Журналіст Станіслав Асєєв понад рік ув’язнений у «ДНР»: його катують струмом і шантажують

27.11.2018
Місія США при ОБСЄ закликала Росію посприяти звільненню журналіста Станіслава Асєєва.
 
Позаштатний кореспондент «Радіо «Свобода», донецький блогер та автор «Радіо Донбас.Реалії» Станіслав Асєєв, більш відомий під псевдонімами Станіслав Васін та Джеррі Томс, понад рік незаконно перебуває у в’язниці «ДНР» за сфальсифікованою справою про шпигунство.
 
Увесь цей час 32-річного чоловіка тримають в антисанітарних умовах непристосованого приміщення колишнього заводу ізоляційних матеріалів у Донецьку, який перейшов під контроль бо­йовиків «ДНР». 
 
Незалежний журналіст почав виступати з опозиційними статтями, відкрито підтримуючи Україну, відразу ж після початку АТО на сході країни.  Його статті та репортажі з Донецька публікували всеукраїнські видання.
 
Проживання у Донецьку було принциповим для Станіслава Асєєва, адже він описував події, які реально відбувалися після приходу окупантів із РФ. Крім репортажів, журналіст готував до публікації листи людей, які вимушені проживати у зоні бойових дій, на сайті «Радіо «Свобода». 
 
Востаннє на зв’язок iз колегами журналіст вийшов 2 червня 2017 року, після чого зник. За півтора місяця екс-народному депутату Єгору Фірсову вдалося з’ясувати, що чоловіка заарештували та тримають у неволі.
 
На початку липня цього року Станіслав Асєєв оголосив голодування, домагаючись справедливості, однак до нього застосували насильницькі заходи приборкання.
 
Від сусіда Станіслава Асєєва по камері, якому вдалося отримати свободу під час обміну у грудні 2017-го, дізналися, що журналіста катували струмом і обіцяли вбити, якщо той не припинить голодування.
 
Після цього правозахисники зв’язалися з низкою міжнародних організацій та закликати їх посилити заходи тиску на Росію з метою звільнення політичних в’язнів.
 
Про долю Станіслава Асєєва писали активісти неурядової моніторингової місії Human Rights Watch, волонтери міжнародної організації Amnesty International (штаб-кварира розташована у Великобританії), незалежні видання США і Німеччини. 
 
На початку цьогорічного літа колеги Асєєва випустили книгу, приурочену до річниці перебування Станіслава у полоні. Збірник статей Стаса, написаних для різних видань у період 2015—2017 рр., отримав назву «В ізоляції». Це справжня енциклопедія реальних подій, які відбувалися на територіях сходу України після окупації їх Росією.
 
— Дії угруповання «ДНР» у Донецьку виходять за рамки міжнародного права, — заявив тимчасовий повірений у справах США при ОБСЄ Гаррі Каміан. — Місія США приєднується до представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлема Дезіра та іншх i закликає до звільнення журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, українського режисера Олега Сенцова та Станіслава Асєєва — це лише три прізвища з понад 70 українців, несправедливо ув’язнених в окупованому Криму та Росії.
 
До речі, пропагандисти Кремля у серпні цього року показали брехливий провокаційний сюжет на телеканалі «Росія 24» під назвою «Український журналіст-шпигун».
 
У ньому Асєєв нібито визнає свою співпрацю з українською розвідкою. Відверта фальшивка викликала обурення лідерів міжнародних медіа-організацій, які знайшли докази того, що Станіслава Асєєва примусили обмовити себе під тиском.
 
З’ясувалося, що бойовики шантажували журналіста та пригрозили кинути до в’язниці його рідну матір, якщо він відмовиться говорити на камеру те, що їм потрібно.
 
Друзі Станіслава Асєєва мають намір активніше просити лідерів міжнародних правозахисних організацій сприяти звільненню журналіста.