У СБУ підтвердили, що на борту атакованих в Керченській протоці суден перебували її офіцери

28.11.2018
У СБУ підтвердили, що на борту атакованих в Керченській протоці суден перебували її офіцери

Ще один доказ злочинної агресії російської вояччини. Це слід, скоріше за все, влучання некерованої ракети у борт МБАК «Бердянськ», унаслідок якого було тяжко поранено українського військовослужбовця. Була атака з повітря! Ймовірно, зі штурмовика. На (Фото зi сторінки Геннадія Карпюка у «Фейсбуці».)

Українських моряків, захоплених у полон 25 листопада, під час проходу через Керченську протоку, судили вранці у вівторок в окупованому Сімферополі.
 
 
Так званий «суд» розглядав для наших хлопців запобіжний захід.
 
 
Як заявив напередодні судилища прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, українців звинувачують в порушенні державного кордону РФ, у зв’язку з чим проти них відкрили «кримінальні провадження».
 
Нагадаємо, що на захоплених російською стороною українських кораблях ВМС (двох малих броньованих артилерійських катерах «Бердянськ» і «Нікополь» i рейдовому буксирі «Яни Капу») перебувало 23 українці.
 
Унаслідок стрільби на ураження шестеро наших громадян отримали поранення, з яких двоє — важкі. Поранених, як повідомили окупанти, прооперовано в Керчі. Там, до речі, й перебувають усі три захоплені наші судна.
 
У понеділок, 26 листопада, в соцмережах з’явилося відео допиту трьох захоплених у полон українських моряків — опитані були старший лейтенант Андрій Драч, матрос катера «Нікополь» Сергій Цибізов і капітан 3-го рангу Володимир Лісовий.
 
Командувач ВМС України Ігор Воронченко підкреслив, що захоплених у Керченській протоці українських моряків змушують під тиском давати неправдиві свідчення.
 
Додамо, що голова СБУ Василь Грицак підтвердив, що на борту кораблів ВМС України, захоплених прикордонними катерами ФСБ РФ у Керченській протоці, були співробітники військової контррозвідки СБУ(зокрема, оперуповноважений 7-го Головного управління військової контррозвідки СБУ старший лейтенант Андрій Драч, який перебував на катері «Нікополь»).
 
«Офіцери української спецслужби виконували службові завдання з контррозвідувального забезпечення підрозділу ВМС України, як це передбачено статтею 12 Закону «Про Службу безпеки України»», — йдеться у повідомленні СБУ.
 
Зазначається, що контррозвідники перебувають на передовій «пліч-о-пліч із бойовими побратимами ЗСУ, Нацгвардії та Державної прикордонної служби понад чотири роки російської агресії».
 
У СБУ також додали, що, за підтвердженою оперативною інформацією, один із російських штурмовиків СУ-30 використав проти українських катерів дві бойові некеровані ракети, внаслідок чого один із офіцерів СБУ отримав важке поранення.
 
Повідомляється, що Служба безпеки України вживає всіх необхідних заходів для звільнення українських бранців та повер­нення їх до своїх родин.
 
«Водночас СБУ вимагає від керівництва російських спец­служб припинити психологічний і фізичний тиск на українських військовослужбовців задля інформаційного виправдання акту зухвалої агресії», — наголосили у прес-службі відомства.