Найсильніший за рейтингом гросмейстер планети зберіг світову шахову корону

30.11.2018
Найсильніший за рейтингом гросмейстер планети зберіг світову шахову корону

Магнус Карлсен утретє поспіль захистив титул чемпіона світу з класичних шахів. (Фото з сайта chess-news.ru.)

Сценарій, за яким розгорталася «класична» частина матчу за світову шахову корону між володарем чемпіонського титулу Магнусом Карлсеном та претендентом Фабіано Каруаною, у багатьох шанувальників шахів викликав сум і розчарування.
 
 
«12 нічиїх поспіль — це занадто», — так охарактеризував завершення основної серії поєдинку 14-й чемпіон світу Володимир Крамник, припустивши, що в майбутньому, задля уникнення подібних «ексцесів», організатори підуть на зміну регламенту.
 
«Захисна» тактика Карлсена, котрому протистояв приблизно рівний за силою опонент, і справді викликала чимало нарікань.
 
Якщо в першій половині «класичного» протистояння більше за обережність критикували американця Каруану, то наприкінці 12-серійного марафону під шквалом невдоволення опинився норвезький чемпіон, який у заключній партії відмовився грати на перемогу в сприятливій для того позиції.
 
Очевидно, вже тоді норвезький геній вирішив, що, як і під час попереднього захисту титулу, в протистоянні з Сергієм Карякіним, свій головний удар він робитиме на «тай-брейку», коли гра перейде з класичного на швидкий контроль часу.
 
На відміну від «класики», де перевага кращого шахіста планети Карлсена над другим за рейтингом шахістом ФІДЕ Каруаною становить лише кілька пунктів, в «рапіді» норвезький чемпіон мав значно кращі вихідні позиції, ніж його конкурент.
 
Тож не дивно, що на «тай-брейку» 26-річний американець не здобув жодного очка, програвши Магнусу три партії поспіль.
 
«Я дуже задоволений. Сьогодні в мене вийшло все. «Звичайно, в 12-й партії я проґавив декілька кращих ходів. Але зараз я задоволений, що переміг, і вважаю, що прийняв правильне рішення. Що стосується критики на мою адресу, то кожен має право на свою думку», — заявив Карлсен, який утретє поспіль захистив чемпіонський титул.
 
Уперше піднявшись у 2013 році на чемпіонську висоту, відтоді кращий шахіст сучасності продовжує безроздільно царювати на шаховому троні. Ананд, Карякін, Каруана — нікому з них не вдалося відібрати чемпіонський титул у норвезького генія.
 
«Вітаю Магнуса, мені протистояв один iз найталановитіших гравців в історії шахів. Я віддав грі все, що в мене було», — визнав Фабіано Каруана. За його словами, в США підростає молоде покоління потужних шахістів, які зможуть повернути країні чемпіонську корону. Поки ж вона залишається у непереможного норвежця Карлсена. 
 
«Матч продемонстрував, що на високому рівні стало неймовірно складно виграти бодай одну партію. І це не тому, що ми не намагалися цього зробити. Так, у 12-й партії я завчасно вирішив, що саме «тай-брейк» буде для мене найкращим варіантом. Вважаю, що я прийняв правильне рішення», — підсумував чемпіон.
 
* * *
Так само на «тай-брейку» захистила свій чемпіонський титул і китаянка Цзюй Веньцзюнь. У фіналі чемпіонату світу, котрий проходив у Ханти-Мансійську, вона здолала господарку турніру Катерину Лагно з Росії.