Китаянку оштрафували за порушення ПДР, бо її фото було на автобусі

04.12.2018
Як далеко сягнула техніка — різні там гаджети, комп’ютерні програми розпізнавання облич, що дозволяє і злочини розкривати, і злочинців «вираховувати».
 
Але в Китаї пішли ще далі: у Піднебесній камери відеоспостереження встановлені практично всюди, і вони сканують обличчя громадян біля банкоматів, коли ті знімають гроші, на вокзалах, у магазинах, офісах, навчальних закладах.
 
Дійшло до того, що такі камери поставили навіть у громадських туалетах, адже, як виявилося, є чимало китайців, які не гребують запасатися там милом чи туалетним папером для особистих потреб.
 
Завдяки новим технологіям у Китаї вирішили, окрім усього іншого, почати ще й боротьбу з порушниками правил дорожнього руху, адже система розпізнавання облич із камер відеоспостереження «виловлює» таких незаконослухняних громадян, а потім їхні обличчя розміщують на білбордах, аби вся країна милувалася «переступниками» закону.  
 
Та щось пішло не так (як іноді буває), і система реєстрації порушників надіслала штраф відомій китайській бізнес-леді Дун Мінчжу за те, що вона нібито перейшла дорогу на червоне світло. Як згодом виявилося — помилково.
 
Кумедність ситуації полягала в тому, що пані Мінчжу на тому перехресті взагалі не було, відповідно й дорогу там вона не могла перейти на червоне і таким чином порушити закон. Але ж як її обличчя потрапило в цю систему розпізнавання? Та дуже просто!
 
Штучний інтелект зафіксував фото цієї жінки на білборді, розміщеному на борту автобуса, який проїжджав через це перехрестя. Китайські правоохоронці вибачилися і пообіцяли виправити помилку. Але тепер доведеться вносити деякі правки і в саму комп’ютерну програму, щоб надалі не траплялося таких кумедних непорозумінь.