У Києві відбудеться завершальний концерт українсько-польської трилогії «Музика Незалежності»

04.12.2018
У Києві відбудеться завершальний концерт українсько-польської трилогії «Музика Незалежності»

Ігнацій Ян Падеревський. (Фото з Вікіпедії.)

У концертному залі Національної музичної академії України 4 грудня відбудеться завершальний концерт українсько-польської трилогії «Музика Незалежності» за участю Національного симфонічного оркестру України.
 
 
Знову музиканти гратимуть на честь 100-річчя відновлення власної Незалежності Україною і Польщею. Нагадаємо, автором проекту є диригент Роман Ревакович, який уже більше 20 років дуже активно підтримує музичний діалог між країнами.
 
 
Останній концерт українсько-польського циклу привертає увагу до Ігнація Яна Падеревського — визначного піаніста, композитора та політика, вплив якого на історію Польщі є незаперечним.
 
Його Симфонія сі мінор «Полонія», написана у 1903—1911 роках, була присвячена подіям польського Січневого повстання у 1863-му проти російського панування над Польщею.
 
Цитата з Музурка Домбровського в останній частині цього твору (сьогодні це польський національний гімн) передбачає ці події, в яких через кілька років сам композитор відіграє визначальну роль.
 
Україна від самого початку помітна у біографії митця. У родинному маєтку Курилівці на Поділлі (нині це Хмільницький район Вінницької області) 1860 року він прийшов у світ.
 
На польському цвинтарі в Житомирі поховані його батько й сестра. Знаковим для Ігнація Яна Падеревського на його творчому шляху виявився і Львів — серце тогочасної Польщі, її культурна столиця.
 
Перші концерти піаніст дав у Львові в 1887 та 1889 роках, але справжнього аншлагу, навіть ажіотажу, заслужив уже після тріумфальних гастролей світом — у червні 1902-го на сцені Скарбківського театру. А 1910-го — року великого шопенівського ювілею — музиканта зустрічали тут як національного героя і гідного наступника великого Фридерика. 
 
Можна й досі запитувати, чому Падеревський у певні моменти відходив від політичної чи музичної кар’єри й знову повертався до неї. Чому відмовився навіть від почесної місії посланця до Ліги Націй?
 
Або чи й справді американський президент Вудро Вільсон вніс незалежність Польщі до своїх доленосних 14 пунктів лише тому, що любив музику Шопена і цінував талант Падеревського? 
 
Є й ще один — не політичний момент в біографії цієї особистості: саме Ігнацій Ян Падеревський один із трьох поляків, котрі змінили світове виноробство, адже, переїхавши до США, він на своєму ранчо в Пасо Роблес обробляв один із найбільших у Каліфорнії виноградників.
 
Його вина здобували золоті медалі на спеціалізованих виставках і навіть потрапили до Книги Рекордів Гіннесса.
 
Жоден із трьох концертів циклу «Музика Незалежності» не обходився без виконання сучасної української музики.
 
Тож 4 грудня знов, як і під час першого концерту проекту, прозвучать твори Ганни Гаврилець та Ігоря Щербакова.
 
Вони були створені у 2013 році на замовлення Фонду Pro Musica Viva у рамках програми польського Міністерства культури та національної спадщини «Колекції — композиторські замовлення», реалізованої варшавським Інститутом музики і танцю. Солістом у концерті для фортепіано та оркестру № 3 Ігоря Щербакова виступатиме Йожеф Ермінь (фортепіано).