Предстоятеля майбутньої Помісної української церкви оберуть 15 грудня

07.12.2018
Предстоятеля майбутньої Помісної української церкви оберуть 15 грудня

Свята Софія, в якій відбудеться об’єднавчий Собор.

Проведення об’єднавчого Собору для створення Української автокефальної церкви відбудеться 15 грудня.
 
Таку дату назвав Президент України Петро Порошенко. «Собор відбудеться в Святій Софії, яка протягом століть була центром православного українського релігійного життя», — наголосив очільник держави.
 
Він додав, що на Собор винесуть три головні питання: про утворення Об’єднаної української церкви, затвердження її статуту та обрання предстоятеля.
 
Запрошення взяти участь у Соборі Вселенський патріарх Варфоломій уже підписав на адресу ієрархів Української православної церкви КП, Української автокефальної православної церкви та ієрархам Української православної церкви МП, додав Президент України.
 
Тим часом учора в багатьох ЗМІ було поширено інформацію, що глава УПЦ КП Патріарх Філарет не буде претендувати на пост предстоятеля єдиної Помісної української церкви. Таке припущення висловив релігієзнавець Андрій Ковальов, який раніше працював у інформаційному відділі УПЦ КП.
 
За його словами, предстоятелем, скоріше за все, буде обраний «невідомий єпископ», але «найімовірніше, з Київського патріархату». 
 
Глава інформаційного управління Київської патріархії Євстратій Зоря вчора написав із цього приводу на своїй сторінці у «Фейсбуці»: «Патріарх Філарет іще 19 листопада публічно заявив, як він діятиме, в тому числі у питанні обрання Предстоятеля єдиної помісної УПЦ.
 
Тож прошу послуговуватися першоджерелом, а не коментарями чуток, поширення яких лише перешкоджає досягненню рішень, прийнятних для всіх учасників процесу.
 
В чому, власне, на моє переконання, і є мета поширення таких чуток. Чим особливо зараз перейнялися засоби московської масової дезінформації». Він додав: «Із наближенням Собору число «релігієзнавців» та коментаторів теми росте в кубічній прогресії.
 
«Каждый мнит себя стратегом, видя бой со стороны». Хоча є низка речей, які коментувати ще не час, бо праця триває, і шум навколо них зчиняється не для її успіху, а якраз навпаки». 
 
Додамо, що в поширеній Патріархом Філаретом заяві він наголошував, що єпископат УПЦ КП пропонуватиме його кандидатуру для обрання Предстоятелем, а якою буде його відповідь на цю пропозицію, «якщо вона буде оголошена офіційно на Соборі» — «я офіційно повідомлю Собору». Тобто ці слова чітко засвідчують: якісь висновки наразі робити ще рано.