Петро Порошенко на святкуванні 150-річчя «Просвіти» закликав українців не допустити реваншу проросійських сил

11.12.2018
Петро Порошенко на святкуванні 150-річчя «Просвіти» закликав українців не допустити реваншу проросійських сил

Під час урочистостей у Львівській опері. (Фото з «Фейсбука».)

Минулої суботи у Львові святкували 150-річчя створення Всеукраїнського товариства «Просвіта».

 

Основна частина урочистостей відбулася у Львівській опері за участю Президента України Петра Порошенка.

 

Понад півгодинний виступ глави держави не раз зривав бурхливі оплески в залі, адже головними ключовими темами його промови були мова, церква та сьогоднішня боротьба за незалежність. 

Про «Просвіту»

«Нас зібрала у цій залі визначна дата. Рівно 150 років тому, 8 грудня 1868 року у Львові було засноване Товариство «Просвіта». Абсолютно без перебільшення можна сказати, що ця дата і ця назва назавжди вписані в історію державотворення. Бо та подія означала створення нашої національної домівки поверх тогочасних кордонів, коли наша Вітчизна була ще поділена між різними імперіями. Імперії згодом впали. А ми були, ми, українці, є і ми будемо», — звернувся Президент до присутніх. 
 
Глава держави зазначив, що зусиллями діячів товариства зводилося на ноги українське громадянське суспільство, народжувалася сучасна нація: «Засновувалися різноманітні спілки та рухи. Масово відкривалися бібліотеки, школи та публічні читальні. Працювали курси навчання для неписьменних, друкувалися книги та підручники. Було започатковано діяльність народного театру, музеїв та друкарень, різних курсів і шкіл. Проводилися народні свята, з’їзди і краєзнавчі походи. Вихована «Просвітою» патріотична молодь готувалася взяти до рук зброю для боротьби за незалежність України. З товариством пов’язане створення «Соколу», «Січі», «Пласту». 

Про армію 

За словами Президента, на збережених і переданих новому поколінню історичних прикладах героїзму в боротьбі за незалежність України вчимо зараз і нове українське військо. «В України є нова армія — добре підготовлена, оснащена зброєю, професійна, патріотична, з умінням достатнім, щоб стримати російську агресію. Вона вже входить до числа найкращих армій Європи, переходить на стандарти НАТО, набуває досвіду і вміння перемагати», — сказав він. 
 
Президент додав, що цього року офіційним вітанням наших Збройних сил стало: «Слава Україні! Героям слава!». «Це неймовірна гордість, яку ти відчуваєш за свій народ. І вчора, коли я приймав великого друга українського народу Президента Литовської Республіки Далю Грібаускайте і ми обходили стрій Почесної варти Президент звернулася до наших воїнів: «Слава Україні!», — нагадав глава держави.
 
«Ці слова об’єднують нас з усіма поколіннями, які боролися за самостійну Україну», — сказав він. — І лише агресор — Росія — надсилає то до Німеччини, то до Литви протести: а чому це їхні лідери вітаються «Слава Україні»? 

Про мову 

Президент наголосив на важливості забезпечення розвитку і захисту української мови. «Не вкладається в голові, як же сталося, що вже в незалежній Україні українській мові пробиватися крізь вікові шари тотальної русифікації випало так важко? Як у незалежній Україні міг бути ухвалений закон в одному логічному ряду з Валуєвським циркуляром та Емським едиктом. Природно, що Конституційний Суд скасував той закон від 2012 року», — зауважив Петро Порошенко.
 
«Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроект «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Він дійсно потрібен, хоча скажу чесно, я не був прихильником того, щоби його розгляд відбувався в переддень виборчої кампанії. Не хочу, щоб хтось спекулював на цій темі. Бо мова — це точно не тема для спекуляцій, — зауважив глава держави. — Бо стратегічний для України закон має бути позбавлений будь-якої кон’юнктури. Закон про українську мову має бути на віки, на століття, на покоління українців».

Про церкву 

«Томос про автокефалію — це ще один акт проголошення незалежності України. І саме тому це так важливо. І не тільки для вірян цієї церкви. Це важливо для кожного українця. Бо ми з вами ще один стовп української незалежності створюємо», — наголосив Петро Порошенко.
 
Глава держави додав, що автокефалія — це є державницьке питання, це питання нашої незалежності. «Врешті-решт, це є питання нашої національної безпеки. Саме під цим кутом слід розглядати інші аспекти гуманітарної політики, які віддаляють нас від імперії, від колоніального минулого, які зміцнюють національну ідентичність», — зауважив Президент.
 
Глава держави нагадав, що після того, як Синод Вселенського патріархату прийняв рішення щодо надання автокефалії українській церкві, в Росії негайно була скликана рада безпеки РФ з одним питанням — загроза Російській православній церкві в Україні.
 
«Я впевнений у тому, що українці самі дадуть собі раду без вказуючого перста з Московії, від президента Росії і від Кирила», — наголосив Петро Порошенко.
 
Він підкреслив, що для українців є неприйнятним, коли у храмах відбуваються молитви за російську владу, за російських військових, які щоденно вбивають українців. 

Про курс на Європу 

«Завдяки перемозі Революції гідності Україна зробила вирішальний крок до свого майбутнього. Високопосадовці ЄС, лідери країн-партнерів і союзників не раз наголошували, що за чотири роки Україна наблизилася до Євросоюзу більше, ніж за попередні 23. На Брюсельському саміті НАТО цього року всі глави держав та урядів Альянсу, які брали слово, твердо закликали надати перспективу членства для України і Грузії. Це вони підтвердили ухвалене ще у 2008 році в Бухаресті рішення, що двері Альянсу для України відчинені», — наголосив Президент. 
 
Він нагадав слова Миколи Хвильового: «Геть від Москви! — Дайош Європу». «Геть від Москви!» — це безвіз, який є рубіконом, остаточне «прощавай» Російській імперії та Радянському Союзу. «Геть від Москви!» — це Томос. «Геть від Москви!» — це сильна українська армія. «Геть від Москви!» — це відмова від російського газу. Чомусь попередня влада боялася йти на ці кроки», — зазначив Петро Порошенко. «Геть від Москви!» — це україномовний культурний продукт. «Геть від Москви!» — це повернення до власної історії», — сказав Президент.
 
Глава держави наголосив: «Геть від Москви!» — це є моя пропозиція, яка внесена до Верховної Ради із закріплення курсу до ЄС та НАТО в Конституції України, як невідворотного процесу. Бо ми розуміємо, що лише членство в Європейському Союзі та НАТО незворотно й остаточно гарантує нашу незалежність від Росії».
 
Водночас Президент підкреслив: «Але, на жаль, це чітко розуміють і наші вороги. Тому вони планують реванш на президентських і парламентських виборах, щоб заблокувати наш рух до Європи. А якщо пофортунить — так ще й розвернути Україну назад».
 
«Запобігти такому сценарію — це священний обов’язок всіх українських патріотів. Я сам зроблю для цього все можливе. Але в цій боротьбі дуже розраховую на вашу підтримку, кожного з вас. Бо це спільна, загальноукраїнська, справа. І спільна, загальноукраїнська, відповідальність», — наголосив Президент.