Віктор Ющенко до 30-річчя на сцені зробив театру «Берегиня» знакові подарунки

12.12.2018
Віктор Ющенко до 30-річчя на сцені зробив театру «Берегиня» знакові подарунки

Київський академічний театр українського фольклору «Берегиня» вражає. (Фото Людмили ЧЕЧЕЛЬ.)

Київський академічний театр українського фольклору «Берегиня» на сцені 30 років.
 
 
З цієї нагоди у Центрі культури і мистецтв СБУ відбувся святковий концерт.
 
 
Його відкрив етнографічно-ретроспективний нарис «Русалії» — і глядачі перенеслися у часи Київської Русі.
 
 
Разом з чумаками помандрували Україною (вистава «Чумацький шлях»), відгуляли на українському весіллі, побачили силу і міць наших славних козаків, побували на українських вечорницях.
 
Артисти з таким запалом і так натхненно співали й танцювали, що глядачі ледь утримувалися в кріслах — ноги просились у танок. Час від часу зала ви­бухала вигуками «Браво»! 
 
Засновник і головний режисер «Берегині» — народний артист України, лауреат Міжнародної премії Миколи Огієнка Микола Буравський ледь встигав приймати квіти, вітання й нагороди. «Легких часів у «Берегині» ніколи не було, — зізнається Микола Буравський. — А ось злетів було чимало. Театр виплекав багато зірок. Багато з них сьогодні в залі». 
 
— Такі вічні теми, як традиції нашого народу, життя, люди, стосунки між людьми, будуть завжди, незалежно від століть чи віків. У кожній виставі ми намагаємося передати почуття та емоції життя наших предків, — розповідає Андрій Верес, директор-художній керівник театру, народний артист України. — Театр — це храм мистецтва, який зберігає та передає ген традицій. 
 
Київський академічний театр українського фольклору «Берегиня» був створений у 1988 році за ініціативою групи фольклористів під керівництвом народного артиста України Миколи Буравського за підтримки Національної спілки композиторів України, Національної спілки письменників й Університету фольклору та етнографії імені Максима Рильського.
 
Театр «Берегиня» — це єдиний в Україні професійний колектив, який займається вивченням та пропагандою аутентичного фольклору нашого народу і сценічними засобами відтворює втрачені історичні цінності: народні обряди, звичаї, ритуали, як важливі пласти духовної культури нації.
 
«Свого часу, коли був Президентом України, я поспішав дійти до людей мистецтва, виокремити їх і показати, чого вони варті. Я глибоко переконаний, що досить часто до цих людей не доходила справедливість або належне шанування, — підкреслив у виступі-вітанні Віктор Ющенко. — І ось сьогодні, коли ми святкуємо 30-річчя «Берегині», власне, у тридцять усе тільки починається. А скільки зроблено великої роботи!»
 
Віктор Ющенко зізнався, що його приємно здивувала кількість небайдужого українського люду, яка зібралася на віншування «Берегині». Як і годиться, гість прийшов з подарунками.
 
Зі своїх колекційних фондів третій Президент приніс дарунок колективу-ювіляру безцінні речі — обрус із сумського Полісся і тканий класичний рушник із Чернігівщини.
 
Насамкінець Віктор Ющенко сказав: «Чи ми вірили років тридцять тому, що в актовій залі Служби безпеки України будемо вітати одне одного словами «Слава Україні!» У відповідь зала вибухнула дружнім «Героям слава!» й шаленими оплесками.
 
Піснями привітав ювілярів і народний чоловічий хор «Чумаки», який кілька днів тому теж відсвяткував своє тридцятиліття.
 
«Берегиня» на високо­професійному художньо­му рівні інсценує зразки фольклорної спадщини, розкриває особливості культурно-історичних традицій українського народу.
 
Створені театром фольклорні дійства відроджують безцінні скарби української національної культури. У програмах «Берегині» слово, пісня, музика, танок пов’язані воєдино й експонують найхарактерніші риси українського народу: життєствердний оптимізм, задушевну лірику, дотепний гумор.