Лускунчик, яйце і королева Марія: Дісней представив фентезі за мотивами казки Гофмана

12.12.2018
Лускунчик, яйце і королева Марія: Дісней представив фентезі за мотивами казки Гофмана

Клара — Маккензі Фой. (Фото надне B&H film distribution.)

Понад двісті років тому німецький письменник Ернст Теодор Амадей Гофман, а ще композитор, художник, представник романтизму, вигадав Різдвяну історію про безстрашного дерев’яного солдатика, який ожив в уяві дівчинки.
 
 
Написаний 1816 року «Лускунчик і Мишачий король» у грудні 1892-го уперше підкорив глядачів у балетній варіації композитора з українським корінням Петра Чайковського (лібрето француза Маріуса Петіпа).
 
 
Уже багато літ без Лускунчика — на театральних сценах і в кіно — не уявляє новорічного періоду багато людей у Європі, Америках й інших куточках світу. Тому закономірно, що Disney предствив новий ігровий сімейний фільм «Лускунчик і чотири королівства». 
 
Уже з назви зрозуміло, що сюжет різниться від першооснови. Постановку довірили шведському режисерові Лассе Халльстрему, триразовому номінанту на премію «Оскар». Автор сценарію — Ешлі Пауелл. 
 
Глядач відразу потрапляє у неймовірно чаруючий тривимірний передноворічний Лондон Вікторіанської Англії і рухається з мудрою Совою у будинок, де діти Клара і Фріц намагаються зловити мишу пристроєм, який працює... за третім законом Ньютона.
 
Такі подробиці знає дівчинка-підліток. Вона своїм розумом і допитливістю — вся у матір. Утім найсумніше, що Різдво сім’ї Штальбаум доведеться зустрічати у неповному складі.
 
Марія ще встигла приготувати двом донькам та сину подарунки і попросила чоловіка передати їх у переддень свята. Клара отримала витонченої роботи яйце-скриньку без ключа (відразу визначила, що там складний для відкривання циліндричний замок) і записку «Усе, що тобі потрібно — усередині».
 
Батько дітей, незважаючи на втрату дружини, намагається дотримуватися традицій і збирає дітей на Різдвяний бал. Клара заявляє: «Я не хочу радіти».
 
Заклики «треба повернутися до життя» на неї мало діють. Більше зацікавлює просто можливість побувати у домі хрещеного, який створив подароване їй матір’ю яйце. Хоча потанцювати з батьком теж обіцяє.
 
Із балу у помешканні хрещеного-майстра Дроссельмейера Клара потрапляє у чудернацький світ чотирьох королівств: снігів, квітів, солодощів і розваг (зруйнованих). Першим її там зустрічає капітан Лускунчик на ймення Філіп.
 
Від нього юнка дізнається, що її мати, яку називають Королевою Марією, створила цю живу Казку. Тому Кларі — особлива шана. Зокрема, і від трьох регентів королівств. 
 
Найперше шлях Клари пролягав через похмуру місцевість.
 
«Щоб передати гнітючу атмосферу Четвертого королівства, ми побудували декорацію страшного лісу в павільйоні студії Pinewood, — розповів головний художник-постановник фільму Гай Хендрікс Діас.
 
— І головне питання, яке постало перед нами, полягало у створенні такого лісу для цієї картини, який був би не схожий на жоден інший. Я вивчав художні альбоми та казки кінця XVIII століття з ілюстраціями великих майстрів, особливо Артура Рекхема, британського художника, який прославився геніальними ілюстраціями до казок братів Грімм і Ганса Крістіана Андерсена. Він майже завжди малював позбавлені крон дерева, старі і висохлі, з довгими тонкими гілками, що звисають до землі і нагадують волосся. Ми створили свою версію таких дерев в нашому лісі».
 
«У мене виникла думка, що Матінка Коржик повинна жити всередині гігантської ляльки-маріонетки, — каже Діас. — Її спідниця приховує просторий хол, всередині якого мандрівника підстерігають настирливі скоморохи, вистрибуючи один з одного. Загалом, це дуже дивний світ».
 
Навіть скептики визнають, що «Лускунчик і чотири королівства» вражає декораціями, костюмами, зачісками, графікою і спецефектами.
 
Зйомки «Лускунчика і чотирьох королівств» проходили з жовтня 2016 по січень 2017 року на студіях South Kensington і Pinewood Studios в Англії. Головна жіноча роль у фільмі дісталась Маккензі Фой.
 
Нині уже 18-річна, американська актриса і модель знімається в кіно з 6-річного віку. (Донині її найпомітнішими образами були ролі в фільмах «Сутінки. Сага: Світанок — Частина 2» й «Інтер­стеллар»).
 
Хрещеного-чарівника Дроссельмейера зіграв Морган Фрімен, регентку Карамельку — Кіра Найтлі, а володарку зруйновного королівства розваг Матінку Коржик — Хелен Міррен.
 
Бюджет фільму — 120 млн. доларів. Після світової прем’єри в останній день жовтня касові збори вже перекрили цю суму. У кінотеатрах України прокат «Лускунчика і чотирьох королівств» стартував 6 грудня.
 
Варто подивитися цю красиву казку з музикою Петра Чайковського і вкрапленнями балету навіть дорослим, щоб неспішно порозмірковувати про найголовніше у житті. А Клара, врешті-решт, знайде потрібний ключ і не без пригод розбереться, хто є хто насправді довкола.