Ой струнка ялинка в нас: як Київ відзначатиме зимові свята

12.12.2018
Ой струнка ялинка в нас: як Київ відзначатиме зимові свята

По-перше, це гарно... (Фото з сайта ukranews.com.)

Столиця вже повним ходом готується до зустрічі Нового року.
 
 
На головній локації свята — Софійській площі, а також на Контрактовій площі вже монтують ярмаркові будиночки та артконструкції.
 
 
А центральні вулиці — Хрещатик, Богдана Хмельницького, Європейська площа, Володимирський узвіз та інші — «приміряють» святкову ілюмінацію.
 
 
Зокрема, нещодавно на Володимирському проїзді відбулося тестове включення гігантських сніжинок, встановлених тут головними організаторами новорічних свят — міжнародним етнокультурним проектом Folk Ukraine.
 
Про те, що ще відбуватиметься на цих майданах до та під час святкування Нового року, розповів «Україні молодій» його керівник Ігор Добруцький.
 
«Цьогоріч святкування розпочнеться з Контрактової площі, — повідомив організатор. — Тут встановлена набірна ялинка висотою 22 метри, яку прикрасять іграшками у стилі відомої української народної художниці Марії Примаченко, а також кілометрами різнокольорових гірлянд.
 
Неподалік лісової красуні розмістяться ковзанки, колесо огляду, каруселі, льодова гірка довжиною 90 метрів, 75 фотозон, прикрашені також іграшками диво-звірів у стилі Марії Примаченко, які «розгулюватимуть» і по інших територіях святкування.
 
Також ми прикрасимо будівлю Гостинного двору, щоб привернути увагу до цієї історичної пам’ятки. За сценарієм же святкового дійства, 15 грудня Святий Миколай має припливти на човні до Поштової площі, де отримає символічного ключа, яким і відкриє свято.
 
Разом зi своїми помічниками — ангелочками, а також у супроводі барабанщиків, духового оркестру, лялькових персонажів, які даруватимуть цукерки, він про­йде вулицею Сагайдачного, вмикаючи на своєму шляху всі ілюмінації, а також саму ялинку о 16-й годині, й оселиться у своїй резиденції. Свято на Контрактовій площі, яке орієнтоване більше на молодь, триватиме до 20 січня».
 
Головним же місцем новорічних гулянь традиційно буде Софійська площа. Тут встановили 27-метрову ялинку, яка цього року вперше виявилася міксованою — складається з гілок ялин та сосен, до того ж, перед самим Новим роком вона повністю змінить свій зовнішній вигляд.
 
Прикрашатимуть її гірлянди, близько 3,5 тисячі іграшок, зокрема й ліхтарики у стилі арктичних кристалів довжиною 35—50 сантиметрів, які світитимуться білим сяйвом.
 
Доповнюватиме ж кольорову гаму величне арктичне сяйво, яке створюватиметься за допомогою спеціального шестиметрового колайдера, адже свято називається «Країна північного сяйва».
 
Біля ялинки буде встановлено велетенський екран довжиною 50 метрів, на якому всі бажаючі зможуть привітати друзів, столицю чи країну з Новим роком.
 
Окрім нього, у різних місцях розмістять ще 400 менших екранів, щоб усі гості свята могли бачити, що відбувається біля ялинки та на головній сцені.
 
А подивитися буде на що, адже тут виступатимуть такі відомі артисти і гурти, як Pianoбой, Руслана, ТНМК та багато інших, зокрема й самодіяльних колективів, — до речі, на обох локаціях за період святкування відбудеться 34 концерти.
 
Також буде встановлена 16-метрова сніжинка, по діаметру якої рухатимуться 12 імпровізованих оленів.
 
А навколо пам’ятника Богдану Хмельницькому впродовж 126 метрів буде рухатися «Північний експрес», проїхавши на якому, потрібно загадати бажання — і воно збудеться. На площі та в прилеглому сквері розмістять каруселі, атракціони, оглядове колесо, фотозони та інші розваги.
 
Впродовж усього свята можна буде поласувати смаколиками української кухні, які готуватимуть тут же в невеличких будиночках. Запалять же новорічну ялинку традиційно мер столиці Віталій Кличко та дружина Президента України Марина Порошенко 19 грудня о 19-й годині.
 
Як повідомила директор департаменту культури КМДА Діана Попова, нинішні новорічні свята вперше планують організувати і на Лівому березі столиці — біля Національного виставкового центру. Тут організує цікаву локацію відомий співак Олег Скрипка зі своєю «Країною мрій».
 
Також цікаві гуляння відбудуться у парку Шевченка, зокрема 12-13 січня. Тут пройдуть різноманітні ігри, конкурси, розваги для дітей, зокрема й з особливими потребами, та соціально незахищених. Як зазначила чиновниця, для них також організують подарунки та різноманітні вистави — загалом їх відбудеться близько 300, на що місто виділить 6,5 млн. грн.
 
А на Співочому полі комунальне об’єднання «Київзеленбуд» влаштує оригінальний фестиваль «Цитрусове королівство», який триватиме з 20 грудня до 7 січня, з власною 13-метровою цитрусовою ялинкою та резиденцією цитрусового Санти, а також домівками Гаррі Поттера, Рапунцель, Алладіна, Робін Гуда, графа Дракули, тамплієрів тощо.
 
Кожна цитрусова будівля сягатиме 3-5 метрів у висоту. Всього для виставки використають понад 120 тонн фруктів.
 
А ще у програмі будуть експозиція у кризі, новорічна пошта побажань i сувенірні крамнички. 
 
Традиційно Новий рік відзначатимуть і на території колишньої Виставки досягнень народного господарства (ВДНГ), яка є однією з найпопулярніших в Україні — минулого року за зиму тут прийняли понад 530 тисяч гостей.
 
Цього сезону театралізоване дійство «Зимова країна» не тільки повернеться на ВДНГ, а й розширить свої кордони, анонсуючи нову концепцію і нові розваги, повідомили нам у прес-службі виставкового центру.
 
Зокрема, тут облаштується міська резиденція всесвітньо відомої фабрики ялинкових прикрас «Клавдієво», експозиція «Льодовиковий період», квест-павільйон «Дім інтерактивних пригод» та «Замок крижаних скульптур».
 
Також прем’єрою сезону обіцяє стати нова новорічна казка від режисерів-постановників Костянтина Томільченка та Олександра Братковського «Winterra. Легенда казкового краю».
 
З уже добре знайомих та улюблених киянами і гостями міста розваг на зиму на ВДНГ знов повернуться: одна з найбільших у місті ковзанок, яку вдень прикрашатимуть традиційні різнокольорові стрічки, а вночі — сяючі гірлянди. Крім того, працюватимуть драйвові тюбінгові гірки та головна казкова домівка — резиденція Діда Мороза.
 
Пройде святковий ярмарок «Корпорація подарунків», покаже вистави Київський театр маріонеток, порадує тропічна ферма «Планета метеликів». Відбудеться спеціальна серія кінопоказів і квестів від «Центру сімейного дозвілля Teleport 360» та «Квестманії».
 
Працюватимуть контактний зоопарк Animal Park та «Країна роботів», галерея 3D картин «Трик Арт», екологічно чистий простір для активного сімейного відпочинку KACHELI, мотузковий парк на деревах.
 
Смачно годувати гостей «Зимової країни» на ВДНГ», як і минулого року, будуть теплий «Баварський Двір», Hayloft Ukrainian BBQ Restaurant, кафе «Точка ВДНГ» та традиційний вуличний фудкорт. Свята триватимуть із 8 грудня до 10 березня.