Чемпіон світу з Дніпра вдруге захистив чемпіонський пояс WBA в найлегшій вазі

18.12.2018
Чемпіон світу з Дніпра вдруге захистив чемпіонський пояс WBA в найлегшій вазі

Артем Далакян достроково вдруге захистив титул чемпіона світу WBA у найлегшій вазі. (Фото з сайта union-boxing.com.)

Далеко не всі титуловані боксери-професіонали мають успішне аматорське минуле.
 
 
Приміром, про попередній боксерський «бекграунд» на аматорському ринзі 31-річного Артема Далакяна з Дніпра, котрий минулих вихідних у Києві вдруге захистив титул чемпіона світу за версією WBA у найлегшій вазі, відомо зовсім мало.
 
 
Серед здобутків, датованих «допрофесіональною ерою», окреме місце посідає його перемога на чемпіонаті світу серед військовослужбовців. Відносно скромними були й перші професіональні кроки Далакяна. 
 
Тривалий час його кар’єра оберталася навколо поясу континентального чемпіона WBA, котрий Артем захищав чотири рази. Натомість слава та визнання до Далакяна — до слова, уродженця Баку, родина котрого через Карабаський конфлікт 1991 року переїхала з Азербайджану до українського Запоріжжя, — прийшли в поточному році, коли у лютому він здобув титул чемпіона світу за версією Всесвітньої боксерської асоціації.
 
На відміну від інших наших співвітчизників, які володіють боксерськими чемпіонськими поясами, практично всі свої поєдинки на профі-ринзі Далакян проводить в Україні. Лише бій за вакантний титул чемпіона світу WBA Артем провів за кордоном.
 
Питаннями ж захисту цього почесного трофею він займається в Києві. Обох претендентів на пояс — тайця Сиричая Тайєна та домініканця Грегоріо Леброна — Далакян «відчепив» достроково.
 
Представника Таїланду Артем переміг технічним нокаутом у восьмому раунді. Натомість гість із Домініканської республіки протримався на ногах лише п’ять повних періодів, після чого виграшна серія Далакяна на профі-ринзі подовжилася до 18 поєдинків, дві третини з яких було завершено достроково.
 
36-річний Леброн — не виглядав аж занадто серйозним для Артема опонентом. На шляху до поєдинку за чемпіонський титул домініканець уже мав у своєму пасиві чотири програшні бої.
 
Поєдинок проти Далакяна Леброн розпочав наполегливо й агресивно, розуміючи безперспективний характер заходу на 12-раундовий марафон iз молодшим за себе на п’ять років опонентом.
 
Утім лише в першому раунді господар рингу дозволив супернику диктувати свої правила. Надалі ж наш співвітчизник не раз відправляв Леброна в нокдаун, змусивши рефері зупинити протистояння «за явною перевагою одного з бійців».
 
Перед боєм Артем наголошував, що готовий провести всі 12 раундів, але зробить усе можливе, аби все завершилося значно швидше. Зрештою, аби виголосити ім’я переможця, ринг-анонсеру поєдинку довелося чекати лише половину часу, відведеного на весь двобій.
 
Як визнають вітчизняні експерти зі світу боксу, поєдинок Далакян — Леброн викликав не надто багато інтересу у шанувальників спорту.
 
По суті, арена, зведена у невеликому виставковому залі столиці «Парковий», від самого початку не передбачала значного глядацького ажіотажу. Вельми скромно про другий захист чемпіонського титулу WBA відгукнулися й світові спортивні ЗМІ.
 
Утім, нічого дивного, адже в «Мецці» професіонального боксу, котрою є Сполучені Штати Америки, Далакяна бачили лише одного разу. На перший захист Далакяна — улітку 2018 року — до Києва приїздив легендарний конферансьє боксу Майкл Баффер.
 
Цього разу все виглядало дещо скромніше. Вочевидь, аби вивести свого підопічного на нову імі­джеву орбіту, вітчизняній промоутерській компанії «Юніон Боксінг Промоушен» не обійтися без співпраці з заокеанськими «зубрами» боксерської промоції.