Акція проти міграційного пакту ООН у Брюсселі: сутички, сльозогінний газ, водомети й затримані

18.12.2018
Акція проти міграційного пакту ООН у Брюсселі: сутички, сльозогінний газ, водомети й затримані

Під час протестів поліція затримала майже 70 людей.

Понад 5,5 тисячi людей (за даними поліції) вийшли в неділю на вулиці Брюсселя, протестуючи проти підписання Бельгією міграційного пакту ООН, повідомляє «Євроньюс». 
 
 
Маніфестація отримала назву «Марш проти Марракеша». Минулого тижня в цьому марокканському місті завершилася конференція ООН.
 
 
На ній було схвалено Глобальну угоду про безпечну, впорядковану та легальну міграцію, яка 19 грудня буде представлена на Генеральній Асамблеї ООН. 
 
Її підписали 164 країни, проте лідери окремих держав — зокрема, США, Австрії, Угорщини, Італії, Польщі та Словаччини — висловили незгоду з умовами угоди й відмовилися ставити підпис під документом.
 
Цей пакт закріплює 23 цілі щодо координації зусиль країн у порятунку життів мігрантів, захисту їхніх прав, допомозі в інтеграції тощо.
 
Країни-непідписанти стверджують, що виконання положень цієї угоди лише підсилить притік мігрантів до Європи.
 
Роботу над міграційним пактом ООН розпочала 2015 року, після того як до Європи прибули більше одного мільйона мігрантів. 
 
Бельгія підписала цей документ, але коштом урядової кризи та розвалу правлячої коаліції, з якої на знак протесту вийшла найпопулярніша у Фландрії (південній франкомовній половині країни) партія «Новий фламандський альянс». 
 
Марш організували крайні праві фламандські партії: вони побоюються, що підписання пакту спричинить збільшення кількості мігрантів, що прибуватимуть до Бельгії.
 
Після того, як частина демонстрантів почала жбурляти каміння, зокрема в будівлю Єврокомісії, і влаштовувати сутички, поліції довелося застосувати сльозогінний газ і водомети. Мер Брюсселя Філіп Клоуз заявив, що за пошкодження майна поліція заарештувала 69 людей. 
 
Паралельно з акцією противників міграційного пакту відбулася демон­страція його прихильників, у якій узяли участь від кількох сотень до однієї тисячі членів лівих та неурядових організацій.