На Херсонщині за гроші нідерландських інвесторів збудували підприємство з виготовлення рідких добрив

18.12.2018
На Херсонщині за гроші нідерландських інвесторів збудували підприємство з виготовлення рідких добрив

На Херсонщині розпочато виробництво рідких мінеральних добрив. (Фото з сайта golosherson.co.ua.)

Відбулася урочиста презентація бюджетоутворюючого заводу в Херсонській області за фінансової підтримки підприємців Нідерландів.
 
 
У цей проект іноземна компанія вклала понад мільйон доларів, що дозволило Херсонщині до кінця 2018 роки сплатити до бюджетів різного рівня понад 82 мільйони гривень податків. 
 
 
За словами мера міста Каховка Андрія Дьяченка, підприємство з іноземним капіталом суттєво поповнить бюджет міста: всі гроші підуть на розвиток місцевої інфраструктури.
 
В Україні інтереси підприємців iз Голландії представляє ТОВ «ТЕРРА Тарса Україна», що спеціалізується на інноваціях у галузі агротехнічного комплексу. 
 
Меморандум про співпрацю був підписаний ще влітку минулого року в рамках Херсонського міжнародного форуму «Таврійські горизонти».
 
А вже восени 2017 року відкрилася єдина в Україні агрохімічна лабораторія «Терралаб». Її фахівці можуть зробити аналізи ґрунту, води, добрив та рослин на рівні найсучасніших лабораторій Америки та Німеччини. 
 
Цікавий факт: для будівництва потужностей заводу запросили вузькопрофільних кваліфікованих фахівців, які свого часу розробляли чорнобильський саркофаг.
 
Їхнiй високий рівень знань та досвіду дозволив створити абсолютно безпечне для екології України підприємство, яке відповідає всім міжнародним екологічним нормам.
 
Другим етапом співпраці стало відкриття першої черги заводу з виробництва рідких добрив. Потужність нового підприєм­ства — 60 тисяч літрів на день або 3 мільйони літрів на рік.
 
Виробничий процес повністю автоматизований, на території заводу передбачено навіть місце під буферне зберігання продукції.
 
Відкриття другої черги зi щорічною продуктивністю 15 тисяч тонн кристалічних добрив заплановано на 2019 рік.
 
— Новий завод дозволив працевлаштувати близько 100 жителів Херсонської області, при тому що середня зарплата на підприємстві становить 23,5 тисячі гривень на місяць, — розповів голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв. — Продукція нового заводу затребувана аграріями як в Україні, так і за кордоном. Експорт добрив, вироблених на Херсонщині, здійснюватимуть до 74 країни Європи та Азії.
 
На думку очільника південної області, представники органів державної влади та місцевого самоврядування повинні максимально сконцентрувати свою увагу на інвестиційних проектах, щоб у непростий для країни час створювали перспективні нові робочі місця.
 
На даний час Каховський регіон Херсонщини залишається центром овочівництва. Саме тут перетнулися шляхи директора «Терра ЛТД» Андрія Гоголєва та представників чилійської компанії SQM. Чилійці запропонували свою селітру тепличним комбінатам.
 
Після цього «Терра ЛТД» зайняла до 30 відсотків ринку тепличних комбінатів. Пізніше добрива з успіхом стали використовувати й у системах крапельного зрошення.