В Україні офіційно запрацювали ялинкові ярмарки

18.12.2018
В Україні офіційно запрацювали ялинкові ярмарки

На колiр i смак товариш не всяк. (Фото з сайта narodna-pravda.ua.)

Ціна за ялинку і сосну цього року стартує від 78 гривень, а вже далі — чого гаманець забажає.
 
 
Проте, як зазначають у Святошинському лісовому господарстві, найдорожче дерево коштуватиме понад півтори тисячі гривень.
 
 
За ялинку висотою від 1 до 2 метрів доведеться заплатити 177 грн., від 4-5 метрів 1 тис. 560 гривень.
 
Є у продажу й ялинка колюча, яка належить до декоративних хвойних рослин і невибаглива у догляді , вартістю 204 гривні до 0,7 м; від 0,7 до 1 метра — 360 гривень, від 1,1 до 1,5 м — 765 гривень, від 1,5 до 2 метрів — 1 тис.002 гривні, і від 2,1 до 2,5 метра — 1 тис. 248 гривень. Набір гілок у вигляді букета із 7-9 штук коштуватиме 45 гривень.
 
До новорічних свят в усіх містах України будуть організовані легальні ялинкові ярмарки. На всіх деревах буде спеціальне маркування: самоклеючі етикетки зі штрих-кодом або іншими розпізнавальними знаками, або пластмасовими бирками. Кожен номер, який зазначено на етикетці, занесений у базу даних. Повторне використання їх неможливе.
 
Фахівець-еколог Анастасія Мартиненко у коментарі «УМ» щодо штучних ялинок висловила кілька порад: «Я рекомендую ті, що біорозкладаються або які можна переробити. Більшість штучних ялинок зроблені з пластику найнижчої якості — полівінілхлориду, який виділяє шкідливі речовини під час виробництва, експлуатації та не може бути перероблений. Дуже гарний варіант — жива ялинка в горщику.
 
Тут також є багато варіантів — від «квартирних» ялинок до тих, які можна навесні висадити в землю. Також в інтернеті можна знайти безліч варіантів саморобної ялинки. Її можна зробити з підручних матеріалів — із книг, пляшок, одягу, гілочок, картону, а живі дерева залишити в лісі. Штучна ялинка, якщо вона якісна і довговічна, дійсно дозволяє зекономити гроші. Наприклад, картонна ялинка коштує від 200 до 600 грн. Вона легко розбирається і займає мало місця, тому буде слугувати вам кілька років. А ще її можна розфарбувати — це веселе сімейне заняття».
 
Окрім цього, вона додала, як краще утилізувати дерево після свят: «Можна дати ялинці друге життя, порубавши стовбур для загорожі на дачі, а гілочки використати з лікувальною метою (для цього ви маєте впевнитись, що ялинка зрубана у безпечній зоні). Як варіант, можна відправити її в компост, якщо маєте ділянку для цього. Минулого року в Києві було відкрито 10 пунктів прийому ялинок — туди можна також сміливо їх відносити». 
 
А от киянка Софія у розмові з «УМ» каже, що ніколи не проміняє живу ялинку на штучну: « Жива ялинка має неперевершений хвойний запах, який асоціюється у мене з дитинством. Із перших днів її присутності відчувається свято».
 
Цікаво, що в Європі вже протягом багатьох років надають перевагу штучним ялинками. Ба, більше, у Польщі після Нового року немає сміттєвого звалища з ялинок.
 
Анна Ващенко прожила в Польщі три роки і запевняє, що живі ялинки не продають у мафах чи просто на вулиці — потрібно їхати у спеціалізовані магазини, які досить часто розташовані за містом: «Прикрашати ялинку, місто, будинок на Різдво — це ціле мистецтво у поляків. На іграшки витрачають досить багато грошей, щороку купують нові прикраси. Люблять гірлянди і однотонний декор. Дощик бачила у магазинах, але не бачила на ялинках. Багато уваги приділяють настроєвим деталям — ліхтарям, свічкам, фігуркам». 
 
Однак без ялинки, як без хліба (хоч скільки б вона коштувала), свято уявити неможливо. А вже яку обрати — вибір за кожним із нас. Головне — пам’ятати, що післясвяткове сміттєве звалище із дерев точно не наблизить нас до Європи.