«Пані Валевська»: рецепт ошатної насолоди від львів’янки Ірини Данай

19.12.2018
«Пані Валевська»: рецепт ошатної насолоди від львів’янки Ірини Данай

«Пані Валевська» Ірини Данай. (Фото з власного архіву.)

Якщо назва пляцка починається зі слова «пані», отже, він — стовідсотково для жінок, які уважніше рахують калорії у своєму раціоні, аніж чоловіки.
 
Щодо цього пляцка, то значною мірою так і є: легкий, як хмаринка, з безе з мигдалем, з приємною смородиновою кислинкою, з ніжним заварним кремом, цей пляцок може стати королем столу під час зустрічі прияте­льок, колежанок, гарних посиденьок — свята ж! Головне — порізати на маленькі шматочки, щоб не перестаратися, і смакувати із запашним чаєм чи кавою.
 
Львів’янка Ірина Данай пропонує рецепт цієї ошатної насолоди. Отож на тісто на деко 38 см на 30 см треба  такі інгредієнти: борошно — 300 г, масло — 200 г, жовтки — 4 шт., цукор — 40 г, ванільний цукор — 10 г, порошок до печива — чайна ложка.
 
Безе: 4 білки, 180 г цукрової пудри, 10 г крохмалю кукурудзяного, 400 г джему з чорної смородини (можна замінити вишневим, з аличі, щоб був кислим), 100 г горіхів мигдальних або волоських.
Крем: молоко — 400 мл, яйця — 2 шт., цукор — 40 г, ванільний цукор — 10 г, крох­маль — 40 г, масло — 200 г.
 
Просіяне борошно розмішати з порошком і розтерти шматочки масла з борошном на крихти. Жовтки з’єднати з цукром і ванільним цукром, додати до масляної маси та швидко замісити тісто. Деко застелити пергаментом і руками рівно розкласти тісто. 
 
Поставити у розігріту до 180 градусів духовку на 10-15 хвилин.
 
Тим часом приготувати безе: білки збити до густих піків , додати цукор і крохмаль. 
 
Трохи припечений корж витягнути, намазати джемом, поверх джему — збиті білки, на білки — горіхи. І пекти при температурі 150 градусів 30-35 хвилин. 
 
Тим часом готуємо заварний крем. Більшу половину молока довести до кипіння. Окремо яйця розтерти з цукром, додати крохмаль і розвести рештою холодного молока.
 
Тонкою цівкою додати до кип’ячого молока і, постійно помішуючи, варити на малому вогні до загустіння.
 
Знімаємо з вогню, накриваємо харчовою плівкою до самого крему і залишаємо вистигати. Коли крем охолоне, додаємо по ложці м’яке масло, збиваючи міксером.
 
Готовий корж розрізати на 2 рівні частини. 
 
На нижній корж (на безе) накладаємо крем і закриваємо другим коржем — горіхами зверху. Кремом поправляєте боки торта і залишаєте в холодильнику на 3 години. Торт готовий і дуже смачний. 
Запрошуйте своїх гостей на каву з тортом!