Генасамблея ООН схвалила резолюцію щодо мілітаризації Криму Росією

19.12.2018
Генасамблея ООН схвалила резолюцію щодо мілітаризації Криму Росією

Засідання Генасамблеї ООН у Нью-Йорку.

Генеральна Асамблея ООН пізно ввечері 17 грудня схвалила резолюцію щодо проблеми мілітаризації Криму, а також частин Азовського і Чорного морів.
 
 
Документ, що закликає Росію вивести свої війська з території окупованого Криму та засуджує зростаючу російську військову присутність у Чорному та Азовському морях, ініціювала Україна.
 
 
За ухвалення резолюції проголосували 66 країн, проти — 19, 72 утрималися.
 
 
Не підтримали документ Вірменія, Білорусь, Болівія, Бурунді, Камбоджа, Куба, КНДР, Іран, Лаос, М’янма, Нікарагуа, Росія, Сербія, Південний Судан, Судан, Сирія, Узбекистан, Венесуела, Зімбабве. Іран і Сирія намагалися внести поправки в текст резолюції, проте їх відкинули країни-партнери України.
 
Як пізніше пояснив Постійний представник України в ООН Володимир Єльченко, поправки російської «групи підтримки» були спеціально виписані дуже заплутано, з закликами до «обох сторін утриматися від ескалації» тощо, аби країни, які не розібрались у ситуації, могли проголосувати «за». Правки були спрямовані на те, аби «розмити» сенс резолюції. Проте це не вдалося. 
 
Те, що кількість країн, що утримались, перевищує кількість тих, що віддали голоси «за», свідчить або про активну «обробку» Асамблеї російськими дипломатами, або про те, що не всі країни усвідомлюють серйозність ситуації.
 
З іншого боку, хоча резолюцію ініціювала Україна (проект резолюції представив заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця), але до неї приєдналися як співавтори понад 40 інших країн світу, зокрема США, Канада, Німеччина, Литва, Польща та Естонія. Це є свідченням унікальної для ООН солідарності.
 
У документі, зокрема, прописаний заклик до Росії припинити переслідування комерційних суден і обмеження міжнародного судноплавства в Чорному й Азовському морях. Резолюція також засуджує напад російських силовиків на українські кораблі поблизу Керченської протоки 25 листопада, а також закликає РФ «безумовно та негайно звільнити кораблі, екіпажі й техніку».
 
У документі зазначено, що присутність російських військових в анексованому Росією Криму «суперечить національному суверенітету, політичній незалежності та територіальній цілісності України».
 
Генасамблея ООН засуджує «зростаючу військову присутність РФ» у районах Чорного та Азовського морів, у тому числі Керченській протоці, а також запроваджені Росією «обмеження міжнародного судноплавства» в регіоні. Крім того, в документі засуджується «будівництво і відкриття» моста через Керченську протоку.
 
«Ось і все! Проект постанови про мілітаризацію Криму, Чорного й Азовського морів прийнятий у Генеральній асамблеї ООН — переважною більшістю — 66 голосів проти 19 . Щиро дякуємо всім, хто нас підтримав. Ще одна руйнівна поразка Росії», — заявив у «Твіттері» постійний представник України при ООН Володимир Єльченко.
 
Резолюції Генеральної Асамблеї ООН, на відміну від резолюцій РБ ООН, не мають зобов’язучої юридичної сили. Вони лиш віддзеркалюють ставлення міжнародної спільноти до тих чи інших подій і ситуацій у світі.