Не з порожніми руками: що «привіз» Гройсман із Брюсселя

19.12.2018
Урядова делегація України на чолі з Прем’єром Володимиром Гройсманом відвідала Брюссель для участі в Раді асоціації Україна—ЄС. Рада асоціації проводиться раз у рік.
 
Від ЄС у ній бере участь верховна представниця із зовнішньої політики Федеріка Могеріні. Ціль Ради — підбити підсумки в реформах України на шляху євроінтеграції та визначити завдання на наступний рік.
 
Утім цього разу як у спільній заяві Ради, так і на прес-конференції за її підсумками першою темою була ескалація дій Росії у Керченській протоці та в Азовському морі.
 
На Раді наголосили на позитивних ефектах, які принесла Угода про асоціацію за трохи більше року своєї дії. Це передусім зростання торгівлі між ЄС і Україною (за словами Прем’єра Гройсмана, 42 відсотки українського експорту йде до ЄС).
 
Але це також і безвізовий режим, яким скористалися вже понад півмільйона українців. Під час свого виступу на підсумковій прес-конференції Могеріні аж чотири рази похвалила Гройсмана, його «лідерство», «рішучість» у боротьбі з корупцією, дякувала йому за «дружбу».
 
Але лунали не лише гарні слова. У заяві Ради асоціації зазначено, що обидві сторони очікують запуску Вищого антикорупційного суду та початку винесення ним вироків.
 
Гройсман пообіцяв, що в першому кварталі 2019 року «Україна отримає незалежний антикорупційний суд». У заяві Ради асоціації, серед іншого, Київ закликали скасувати мораторій на експорт лісу-кругляку. 
 
Українська делегація повернулася додому не з порожніми руками. У Брюсселі підписали вісім угод на понад 200 мільйонів євро.
 
Зокрема, ЄС надасть 54 мільйони євро на енергозбереження в Україні, ще 58 мільйонів євро — на модернізацію системи професійно-технічної освіти.
 
З Європейським інвестиційним банком домовилися про кредит у 50 мільйонів євро на розвиток доріг. Серед іншого, побудують об’їзну дорогу довкола Тернополя, як складову Трансєвропейської транспортної мережі (TEN-T).
 
Глава українського уряду після Ради асоціації зустрівся ще і з президентом Європейської ради Дональдом Туском, главою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером. Туск написав у «Твіттері», що дискусія щодо реформ в Україні була «хорошою». 

А ТИМ ЧАСОМ...

У найближчі місяці може відбутися постачання воєнного обладнання Україні. Про це повідомив спеціальний представник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер під час відеобрифінгу з Брюсселя для європейських журналістів. «У нас є можливість продати додаткове [військове] обладнання», — сказав він.
 
За словами пана Волкера, «Конгрес буде повідомлений у найближчі пару місяців про перші транші». Тим часом вивчають потреби України і можливість США надати відповідну військову допомогу.
 
Курт Волкер також додав, що в грудні був запланований його візит до Москви, проте через інцидент у Керченській протоці, який стався 25 листопада, та доки Росія утримує українських моряків, ця поїздка неможлива.
 
Водночас пан Волкер не виключає додаткових санкцій проти РФ через агресію в Азовському морі. Адже «є розуміння, що потрібна відповідь додатковими санкціями на те, що сталося, і ця думка здобуває підтримку».
 
«Я не буду здивований, якщо це станеться за місяць чи два», — додав він.