На Черкащині лісівники облаштували джерело, якому майже 170 років

19.12.2018
На Черкащині у Макіївському лісництві Кам’янського лісгоспу лісівники спільно з сільськими активістами облаштували древнє лісове джерело.
 
Міститься воно в урочищі «Апельня» і має дуже давню історію, адже перші згадки про нього з’явилися майже 170 років тому.
 
Про це «Україні молодій» повідомили в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.
 
«За свідченнями місцевих старожилів, Макіївка Смілянського району здавна була багатою на лісові джерела. Донині збереглися три з них — усі вони розташовані у масиві Макіївського лісництва і завжди були під наглядом місцевої громади», — розповідають черкаські лісівники.
 
Вони кажуть, що джерело, яке відновили в урочищі «Апельня», відоме ще з 1850 року, з нього починалася річка Лебединка, яку сільська громада свого часу перегородила, утворивши цілий каскад ставків. 
 
А не так давно макіївчани створили ініціативну групу й звернулися до лісівників, аби разом  облаштувати місцину біля цього джерела, щоб користуватися ним було зручно.
 
За словами в.о. лісничого Макіївського лісництва В’ячеслава Бевза, загалом провели повну реконструкцію гідрологічного об’єкта — упорядкували прилеглу територію, встановили огорожу, оновили накриття над самою криничкою, зробили кілька спусків до джерела, адже воно розташоване в яру.
 
Тепер тут є все необхідне, щоб відвідувачам було приємно, зручно та комфортно набрати джерельної води та відпочити в лісі. 
 
«Цікавим є й той факт, що одразу по завершенні роботи випало чимало снігу — ніби сама природа підтримувала ініціаторів цього проекту», — підсумовують черкаські лісівники.