У Києві стартував всеукраїнський конкурс хорових колективів «ЩедрикФест»

28.12.2018
У Києві стартував всеукраїнський конкурс хорових колективів «ЩедрикФест»

Змагання за право стати учасником світового турне кращого українського хору. (Фото з сайта shchedrykfest.com.ua.)

У Києві стартував всеукраїнський конкурс хорових колективів «ЩедрикФест», який пропагує творчість українського композитора Миколи Леонтовича і його відому в усьо­му світі Різдвяну музичну композицію.
 
 
Перший конкурсний день про­йшов 26 грудня у червоному корпусі Київського університету імені Тараса Шевченка, де відбулося перше публічне хорове виконання «Щедрика» в 1916 році.
 
 
Два наступні дні «ЩедрикФесту» — у Покровську, за 80 кілометрів від окупованого Донецька.
 
Саме у цьому містечку в 1904—1908 роках тоді у пристанційному селищі Гришино Микола Леонтович працював у залізничній школі, викладав музику та співи й організував перший в Україні робітничий хор працівників залізниці. Саме на Донеччині створив і свiй «Щедрик».
 
Нині у Покровську працює дитяча музична школа імені Миколи Леонтовича; влітку нинішнього року відкрито скульптурну композицію на честь композитора; закладено камінь майбутнього музею «Щедрик».
 
Уже 29 грудня у Краматорську оголосять переможця «ЩедрикФесту». Він із травня по грудень 2019 року поїде в ювілейне турне кращого українського хору країнами Європи (Австрія, Бельгія, Великобританія, Німеччина, Франція, Чехія, Швейцарія) та Америки (Канада і США) на честь тріумфу «Щедрика» Миколи Леонтовича і 100-річчя Української республіканської капели (УРК) під керівництвом Олександра Кошиця, яка гастролювала світом з українськими піснями в 1919—1924 роках. До речі, стартуватиме турне з Вінниці, де Симон Петлюра свого часу підписав указ про створення УРК. 
 
Трьом конкурсним дням «ЩедрикФесту» передував відбірковий тур. У ньому взяли участь 40 вітчизняних хорів. Професійне журі, в якому й представники з Естонії та Македонії, відібрало 18 найкращих дитячих та дорослих колективів.
 
Серед них — київські хори хлопиків і юнаків Муніципальної академічна чоловіча хорова капела імені Левка Ревуцького та Музичної школи імені Миколи Лисенка, камерні хори «Софія» і «Кредо», Чоловічий хор Київського Свято-Введенського монастиря AgiaDimitra, львівські «Гомін» і студентські «Дівочі мрії», титуловані колективи з Харкова, Чернігова, Рівного, Стрия і Покровська. 
 
Уперше цього року в Покровську — ще донедавна Красноармійську — облаштують справжнє Різдвяне містечко. Там, зокрема, виступить із концертом Олег Скрипка.
 
Ще з вересня у Покровську діє вулична фотовиставка «Культурна дипломатія України: світовий тріумф «Щедрика». У передноворічні дні там очікується встановлення двох національних рекордів України: одночасне виконання «Щедрика» 2500 тисячами жителів Донеччини і гостей регіону, а також прикрашання новорічної ялинки в Покровську більше 5000 дзвіночками.
 
Нагадаємо, у світі українську подільську щедрівку на музику Миколи Леонтович знають в англомовній версії як Carol of the Bells («Гімн дзвіночків»).
 
До речі, у Покровському історичному музеї дбайливо зберігається різьблена дерев’яна таріль, власноруч зроблена батьком композитора Миколи Леонтовича і подарована сину, про існування якої загал дізнався недавно.
 
На цій сухарниці зображена маленька ластівка — щедрик, яка для українців була символом приходу нового року у березні, символом пробудження і нового життя.
 
Авторське зображення щедрика з автентичної тарелі з точністю передано на емблемі хорового конкурсу «ЩедрикФест». Сухарниця з ластівкою — і на статуетках для його переможців. Її відтворене зображення 27 грудня постало у Покровську пам’ятним знаком.