Окупанти зірвали розмінування поблизу контрольно-пропускного пункту «Мар’їнка»

28.12.2018
Російські окупаційні війська 26 грудня сім разів порушили режим припинення вогню. При цьому зафіксовано один випадок застосування озброєння, забороненого Мінськими угодами.
 
Зокрема, ворог здійснив обстріл iз мінометів калібру 82 мм позицій Об’єднаних сил у районі населеного пункту Гнутове на Маріупольському напрямку.
 
Опорні пункти наших військ обстрілювали з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї в районі селищ Красногорівка, Луганське, Піски — на Донецькому напрямку та в районі населеного пункту Гнутове — на Маріупольському напрямку.
 
Для придушення вогневих провокацій противника, підрозділи, що обороняються, застосовували вогневі засоби. 
 
За даними розвідки, 26 грудня двох окупантів було знищено та одного поранено. Впродовж доби жоден військовослужбовець Об’єднаних сил не по­страждав.
 
На жаль, напередодні, 25 грудня, внаслідок кульового поранення в голову поблизу селища Кримське (Новоайдарський район Луганської області) помер військовослужбовець Євген Тоненьков («Сталкер»).
 
Хлопцю було лише 28. Він народився в Маріуполі на Донеччині, працював на металургійному заводі, на різних підробітках (зварювальником тощо). Перед службою жив у селі Старий Розділ Миколаївського району Львівської області.
 
На війну пішов ще у 2014-му: воював у складі батальйону спецпризначення «Донбас» — боронив Широкине, згодом був у складі 16-ї ОМПБ «Полтава».
 
Остання посада — навідник у складі 109-го окремого гірсько-штурмового батальйону 10-ї гірсько-штурмової бригади ЗСУ. У Євгена залишилася дружина Мар’яна, яка разом із ним несла службу, та їхній дворічний син. 
 
«Сталкера» і «Мері» побратими називали «обличчями 10-ї бригади» — символом того, що схід і захід разом.
 
«Неважливо, яка там політика відбувається. Треба йти захищати свою країну. Бо якщо піти з цих окопів, що буде далі?» — казав Євген у відеосюжеті прес-служби 10-ї бригади.
 
Станом на ранок 27 грудня ворог відкрив вогонь по позиціях українських військових iз гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї в районі населеного пункту Пищевик на Маріупольському напрямку. Втрат серед українських військовослужбовців на цей час не було.
 
Додамо, в четвер на ділянці поблизу КПВВ «Мар’їнка» вздовж автомобільної дороги Н15 планували роботи українських саперів iз розмінування та знешкодження вибухонебезпечних предметів, що становлять смертельну небезпеку мирному населенню, яке перетинає лінію розмежування сторін у районі КПВВ.
 
Напередодні для безпечної роботи представників СММ ОБСЄ та інших фахівців під час проведення запланованих робіт як від ЗСУ, так і збройних формувань російських окупаційних військ було надано гарантії дотримання режиму «Тиша».
 
Планувалося, що роботу саперів, яких зобов’язалася виділити українська сторона, будуть забезпечувати дзеркальний патруль СММ ОБСЄ, а також спостережна група української сторони СЦКК.
 
На час заходів iз розмінування, в четвер, у період iз 10.00 до часу фактичного закінчення виконання робіт, планували перекрити рух транспортних засобів і цивільного населення через КПВВ «Мар’їнка». 
 
Крім того, напередодні через ЗМІ передбачалося попередити цивільне населення, що під час планування перетину лінії розмежування в бiк тимчасово непідконтрольних владі України районів у цей день необхідно скористатися послугами сусідніх КПВВ — «Новотроїцьке» або «Майорськ».
 
Утiм ще ввечері 26 грудня, коли всі організаційні заходи було погоджено, представники збройних формувань російських окупаційних військ цинічно в односторонньому порядку зірвали виконання запланованих робіт.
 
У листі до представників СММ ОБСЄ вони зазначили, що відмовляються від своїх зобов’язань і не гарантують дотримання режиму «Тиша» під час робіт iз розмінування.
 
Українська сторона СЦКК заявляє, що такі дії окупаційної адміністрації та незаконних збройних формувань Російської Федерації вкотре наражають на небезпеку цивільне населення, демонструють відверте нехтування Мінськими домовленостями та небажання дотримуватися взятих зобов’язань.
 
І закликає до розуміння небезпеки таких дій i необхідності спільних, злагоджених дій під час роботи контрольних пунктах в’їзду-виїзду, які працюють на лінії розмежування.