Росія продовжує приховувати архівні допінг-проби і ізолює свій спорт від міжнародної спільноти

04.01.2019
Росія продовжує приховувати архівні допінг-проби і ізолює свій спорт від міжнародної спільноти

Попри те, що російська влада закликає вітчизняний спорт «не панікувати» через допінгові проблеми, лідер російського біатлону Антон Шипулін — чемпіон сочинських Ігор-2014 в естафеті — посеред сезону вирішив завершити кар’єру.

Іще коли у вересні 2018 року президент Всесвітньої антидопінгової агенції заявив про повернення міжнародного статусу Російській антидопінговій агенції, далеко не всім у великій спортивній сім’ї сподобалося рішення виконкому ВАДА поновити РУСАДА у її правах, адже на той час росіянами не були виконані ще кілька важливих вимог, які більшою мірою стосувалися допуску міжнародних експертів до зразків допінг-проб у Московській лабораторії.
 
 
Утім, повіривши обіцянкам Російської Федерації, виконком ВАДА виніс вердикт про відповідність РУСАДА всесвітньому антидопінговому кодексу».
 
 
Водночас, досягши з Москвою умовного компромісу, у ВАДА сподівалися, що до кінця 2018 року російська сторона врешті-решт надасть доступ до своїх секретних архівів, через які — з подачі екс-очільника Московської антидопінгової лабораторії Григорія Родченкова — по суті, й розгорівся масштабний допінговий скандал навколо російського спорту.
 
При цьому гарантом виконання обіцянок виступали перші особи російської влади.
 
Загалом, було зрозуміло, що без розсекречення місця, де, за словами Родченкова, під прикриттям російських спецслужб, відбувалися масштабні підміни допінг-тестів російських спортсменів, встановлення рівноправного діалогу цивілізованого спортивного світу з росіянами було неможливе.
 
Однак, коли наприкінці грудня, аби зняти таємничу завісу секретності, до Москви прибули експерти ВАДА, господарі лабораторії відмовили гостям у повному доступі до біологічного матеріалу, надавши закордонним спеціалістам лише обмежені права.
 
«Якщо фахівці Всесвітньої антидопінгової агенції до встановленого часу не отримають доступу до лабораторних зразків, російський спорт, який перебуває на краю прірви, незабаром узагалі опиниться в ізоляції», — з таким зверненням до президента РФ Володимира Путіна виступив голова РУСАДА Юрій Ганус. 
 
Однак прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков запевнив, що панікувати не варто, оскільки голова РУСАДА не знає всіх деталей домовленостей російської влади та керівництва ВАДА. 
 
Проте, щойно сплинув кінцевий термін угоди, з’явилася заява президента ВАДА Крейда Рігі: «Я гірко розчарований, що нам не вдалося в раніше обумовлені з Кремлем строки завершити роботу в Московській антидопінговій лабораторії. Вочевидь нам доведеться приймати якісь рішення».
 
За словами віце-президента ВАДА, Лінди Хеллеланд, організації, котра бореться за чистоту спорту, необхідно швидко реагувати, адже росіяни впродовж уже не одного року приховують лабораторні дані московської лабораторії.
 
І щойно комітет із відповідності розгляне питання, виконком ВАДА не гаючи часу, в режимі відеоконференції, має винести свій вердикт. При цьому комісія спортсменів ВАДА вже висловилася за те, аби визнати Російську антидопінгову агенцію такою, що не відповідає кодексу.
 
Про необхідність невідкладної реакції щодо російського питання виступили й 16 національних антидопінгових агенцій, зокрема, Австралії, Австрії, Канади, Франції, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швеції та США.