Марка із Теребовлянським віадуком «як у «Гаррі Поттері» увійшла до десятки кращих у Європі

04.01.2019
Марка із Теребовлянським віадуком «як у «Гаррі Поттері» увійшла до десятки кращих у Європі

Марка, що прославила віадук Тернопільщини.

Схоже, що старовинному залізничному мосту, а точніше — віадуку ( від латинських слів via — дорога та duco — веду) біля села Плебанівка Теребовлянського району Тернопільщини вже судилося стати однією з найпопулярніших туристичних візитівок регіону.
 
 
Марку з його зображенням із серії «Мости України» Укрпошта відправляла на загальноєвропейський філателістичний конкурс, відтак вона увійшла в десятку кращих поштових марок Європи.
 
 
А крім того, здобула друге місце (перше дісталося зображенню з Молдови, а третє — бельгійському) за результатами фінального голосування «Кращі марки Європи — вибір колекціонерів 2018» на відомому сайті філателістів europa-stamps.blogspot.com.
 
Плебанівський (частіше його називають теребовлянським) віадук був споруджений як частина залізничної ділянки Тернопіль-Копичинці наприкінці XIX століття, коли Тернопільщина входила до складу Австро-Угорщини. Він має дев’ять арок, викладених із сірого місцевого каменю, перебуває в хорошому стані й дуже мальовничий.
 
А після появи славнозвісного кіносеріалу про Гаррі Поттера споруду люблять порівнювати з шотландським віадуком Гленфіннан, через який герої фантастичної стрічки дістаються до школи чарівників «Хогвартс». Збудований останній приблизно в той же час і справді дуже схожий,  тільки вищий і має більше арок.