США уже два тижні паралізовані через припинення роботи державних органів

04.01.2019
США уже два тижні паралізовані через припинення роботи державних органів

«Кризова» зустріч Трампа з лідерами демократів не дала результату.

Конгрес США не зміг 21 грудня досягнути згоди щодо окремих пунктів державного бюджету та відвернути так званий «шатдаун» (shutdown).
 
 
Через технічну відсутність фінансування урядових установ з опівночі суботи, 22 грудня, велика кількість держустанов закрита, а їхні співробітники відправлені у неоплачувані відпустки.
 
 
Основним каменем спотикання між представниками Республіканської та Демократичної партій США є фінансування робіт зі зведення муру на кордоні з Мексикою.
 
 
Запропонований президентом Дональдом Трампом проект категорично відмовляються підтримувати демократи.
 
Трамп вимагає на його реалізацію 5,6 млрд. доларів, а демократи погоджуються виділити лише 1,3 млрд.
 
Цей «шатдаун» став уже третім у цьому році й поки незрозуміло, скільки він триватиме. Він стосується понад 800 тисяч чиновників федерального рівня. Близько 380 тисяч iз них вимушені від 22 грудня перебувати у відпустці за власний кошт.
 
Ще 429 тисяч службовців, від роботи яких держава не може відмовитись, мусять виконувати свої обов’язки далі, але не отримуватимуть за це винагороду.
 
Йдеться про силовиків, персонал в установах виконання покарань, більшість співробітників НАСА, працівників міністерства торгівлі та департаментів внутрішньої безпеки, юстиції, сільського господарства. Національні парки залишаться відкритими, але більшість їхніх співробітників відправлені у відпустки.
 
Водночас близько трьох чвертей урядових установ, включаючи військових, департамент охорони здоров’я та соціальні служби|, мають повне фінансування до вересня 2019 року.
 
У середу, 3 січня, було організовано «кризову» зустріч із президентом США, але Трамп на ній не відмовився від своєї вимоги про п’ять мільярдів доларів на будівництво стіни, а демократи не погодились розблокувати фінансування роботи держустанов.
 
На Трампа навіть не подіяли вмовляння окремих членів його власної Республіканської партії, що наразі він міг би задовольнитися меншою сумою, а решту узгодити пізніше.
 
У разі незгоди демократів виділити необхідну суму на спорудження муру на кордоні з Мексикою федеральні органи можуть ще довго не працювати, застеріг після зустрічі президент Трамп. Він знову наголосив, що не збирається йти на поступки ні на цент.
 
«5,6 мільярда доларів — зовсім незначна сума з огляду на те, що ми говоримо про національну безпеку», — цитує американського президента агенція новин «Франс Пресс».
 
Заява Трампа пролунала за день до першого засідання Конгресу після проміжних виборів, де в Палаті представників більшість матиме Демократична партія.