Останнього учасника «фіналу чотирьох» кубка України назве дисциплінарний комітет ФБУ

09.01.2019
Останнього учасника «фіналу чотирьох» кубка України назве дисциплінарний комітет ФБУ

Баскетбольний Кубок України серед чоловіків останнім часом усе більше перетворюється на турнір, спроможний втілити в життя максимально високі амбіції вітчизняних клубів, яким досі не підкорилася найвища вершина в головних змаганнях країни.
 
 
Так, «Дніпро», не маючи у своєму активі ще жодного комплекту «золота» чемпіонату України (при цьому клуб неабияк прагне його здобути), зберігає титул найкращої кубкової команди останніх сезонів.
 
 
Великі кубкові перемоги, здобуті підопічними Дениса Журавльова в минулих фіналах над «Будівельником» i «Хіміком» відповідно, розглядаються «дніпрянами» як міцна опора на шляху до вдалого сходження на чемпіонську вершину суперліги.
 
Ось і цього разу, незадовго до старту медального «плей-оф», «Дніпро» знову спробує свої сили у «фіналі чотирьох» національного Кубка. 
 
Щоправда, зустрічатися з грандами вітчизняного баскетболу команді Журавльова там не доведеться.
 
Приміром, «Будівельник» через фінансові борги в нинішньому сезоні взагалі перебуває за межами змагального пулу. Натомість інший титулований український колектив — «Хімік», який, до слова, наразі очолює турнірну таблицю в чемпіонаті країни, — до фінальної четвірки не пробився, несподівано програвши чвертьфінальне протистояння харківському «Політехніку».
 
Попри те, що южненський клуб у матчі-відповіді здобув над харків’янами переконливу перемогу — 90:76, в підсумку, її не вистачило для загального успіху.
 
Напевно, недооцінивши силу «політехніків», колектив Віталія Степановського неочікувано багато програв харківському клубу в першому поєдинку чвертьфіналу.
 
Зрештою, вийшло так, що для участі у «фіналі чотирьох» «Хіміку» забракло одного точного двоочкового кидка. «Це була гра нервів», — підсумував наставник «Політехніка» Володимир Коваль, iз появою котрого біля керма команди гра харків’ян набула додаткових барв та якостей.
 
Утім головними ж героями «Політехніка» в повторному поєдинку з «Хіміком» були американці Делван Грем i Телджон Кромер, які на двох у Южному здобули 50 із 76 командних очок.
 
Не менш драматичним видався й інший чвертьфінал за участі «Черкаських мавп» i «Київ-Баскету». Нинішній сезон для чинних чемпіонів країни з Черкас проходить вельми невдало.
 
Підопічним Максима Міхельсона й досі не вдалося залишити останню сходинку турнірної таблиці суперліги. Тож не дивно, що для покращення свого реноме черкаський колектив iз подвійною енергією взявся боротися за місце у «фіналі чотирьох» КУ й, здавалося, завдання-мінімум виконав, перегравши за сумою двох матчів новачка суперліги.
 
Однак у запалі боротьби Міхельсон припустився грубої кадрової помилки, котра може коштувати його команді місця у «фіналі чотирьох».
 
У матчі-відповіді в одному з епізодів представники «Київ-Баскету» угледіли на майданчику в складі «мавп» одразу чотирьох легіонерів, що прямо заборонено регламентом.
 
«Якщо так, суперникові має бути зарахована технічна поразка», — наголосив очільник київського колективу Євген Мурзін, пояснюючи причину, котра змусила його клуб опротестувати підсумок двобою. Рішення щодо цього інциденту має прийняти директорат ФБУ. 
 
Щодо підсумку двох інших чвертьфінальних протистоянь, то в двобої «Дніпра» із «Запоріжжям», а також «Одеси» проти «Миколаєва», все вирішилося на ігровому майданчику. І дніпряни, й одесити без особливих проблем здобули собі місце у «фіналі чотирьох».