Біля Нової Каховки зібрали врожай хурми морозостійких сортів

09.01.2019
Біля Нової Каховки зібрали врожай хурми морозостійких сортів

Садівники з селища Плодове, що біля Нової Каховки, облаштували справжній оазис, де мексиканські банани вдало співіснують з китайськими фініками та кримською хурмою. 
 
 
За словами вчених, екзотичні культури чудово себе почувають на Херсонщині завдяки зміні клімату.
 
 
В останні зими температура повітря вночі дуже рідко падала нижче за 5-7 градусів морозу, що дозволило вивести нові морозостійкі сорти хурми.
 
 
За шість років копіткої роботи вдалося досягти приголомшливих результатів: плоди з кожним роком стають усе солодшими та більшими за розміром.
 
Селекціонери першою висадили найморозостійкішу віргінську хурму, а пізніше вдалося адаптувати сорти «Росіянка» та «Бордова Нікітська».
 
На даний час у ботанічному саду дослідників у Херсонській області налічується вже 51 сорт солодкої хурми на будь-який смак та гаманець!
 
— Аграрії сміливо переходять на екзотику, бо вона має добрий попит як у всіх регіонах України, так і в країнах Європи, — ділиться досвідом декан агрономічного факультету Херсонського державного аграрного університету Іван Мринський. — Мої батьки мешкають у місті Гола Пристань, що на Херсонщині, та у минулому році зуміли зібрати аж шість повних відер хурми. А позаминулого року їхнім досягненням було лише два відра солодких плодів.
 
Херсонська хурма не лише стійка до заморозків, а й не боїться місцевих шкідників, тому вирощувати вітамінні плоди можна з мінімальним застосуванням хімії. Молоді деревця навіть не потребують особливого догляду взимку.
 
Виняток становлять лише саджанці граната та інжиру: нічні заморозки мінус 20 градусів за Цельсієм можуть бути згубними для них, тому доводиться будувати спеціальні укриття.
 
Глобальна зміна клімату дозволяє садівникам Херсонщини вирощувати такі примхливі культури, як хурма, кизил, інжир та навіть гранат. Деякі аграрії півдня України вже можуть похвалитися щедрими врожаями цих екзотів.
 
Завдяки появі нових сортів хурми аграрії Херсонщини вже встигли відчути всі перспективи переходу на вирощування екзотики. На присадибній ділянці можна посадити інжир або навіть гранатове дерево, вони будуть успішно плодоносити.
 
За словами вітчизняних селекціонерів, головна перевага хурми полягає у тому, що збирати врожай можна вже з кінця жовтня та до початку грудня.
 
Тобто період найактивнішого розпродажу припадає на новорічні свята, Різдво й період весняного авітамінозу. Гібридам екзотичних рослин, створених на Херсонщині, не страшні осінні морози та пізні весняні заморозки.
 
Активне впровадження передових технологій аграріями України допомогло досягти приголомшливих результатів.
 
Так, за останні три роки аграрії Херсонщини навчились вирощувати найдорожчу у світі спецію шафран, а також кольоровий рис, солодку хурму та ще й арахіс.
 
Уже відомо, що партнери з Ізраїлю готові орендувати на Херсонщині цілі поля з відповідним ґрунтом терміном на 5-10 років, під вирощування оливкових дерев.
 
А от у Європі стабільний попит має український часник, а також консервація: херсонські томати зайняли почесне місце на полицях супермаркетів Канади.