З Томосом, з духовною свободою: як Україна відсвяткувала історичне Різдво

09.01.2019
З Томосом, з духовною свободою: як Україна відсвяткувала історичне Різдво

Святий вечір став для України ще й щедрим: Томос отримано!

Україна відсвяткувала особливе Різдво, яке безперечно ввійде в історію.
 
 
Адже вперше за багато років і навіть століть це відбулось в Автокефальній помісній православній церкві, яка отримала самостійність і позбулася духовного московського рабства. 
 
 
Урочисте підписання Томосу відбулося в суботу, 5 січня, в соборі Святого Юрія – головному храмі Вселенського патріарха у Стамбулі.
 
 
Перед цим там відбувся молебень, у якому вперше взяв участь митрополит Київський Епіфаній. Відтепер Православна церква України входить до диптиху світового православ’я, як одна з 15 помісних церков і саме під таким номером її згадуватимуть у святкових богослужіннях інші автокефальні церкви. 
 
У церемонії підписання Томосу взяли участь представники світської влади з України — Президент Петро Порошенко, Голова Верховної Ради Андрій Парубій, третій Президент України Віктор Ющенко, міністр закордонних справ Павло Клімкін, міністр оборони Степан Полторак та інші члени української делегації. 
 
Після виголошення промов у храмі на Фанфарі зазвучала українська колядка «Нова радість стала». Її зворушливі слова в той момент сприймалися по-особливому, з підтекстом, адже збулася багаторічна мрія мільйонів українців. Як наголосив Петро Порошенко, «нарешті Господь послав нам Православну церкву України». 
 
Уже зранку 6 січня (Вселенський патріархат, який живе за новоюліанським календарем, цього дня відзначав Богоявлення Господнє) в патріаршому храмі Святого Юрія розпочалася  церемонія вручення Томосу та божественна літургія. І вже ввечері важливий історичний документ доправили літаком в Україну. 
 
У тисячолітній Софії Київській, яка перебуває під охороною ЮНЕСКО, богослужіння відбуваються лише у виняткових випадках. Різдво 2019-го безперечно належить до таких. Тож Різдвяну літургію 7 січня предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній звершував саме тут.  
 
На богослужінні були присутні Президент Петро Порошенко з дружиною та дітьми, Голова парламенту Андрій Парубій, міністри й духовенство (серед них можна було побачити і представників Московського патріархату).
 
Оскільки вхід до храму був обмежений, більшість вірян мала змогу спостерігати за священнодійством з екранів, встановлених на Софійській площі.
 
Тут же, в соборі, було представлено для огляду й сам Томос, доступ до якого був упродовж всього дня. Черга людей, які бажали побачити документ на власні очі, не зменшувалася аж до пізнього вечора. 
 
Митрополит Епіфаній під час служби пом’янув усіх предстоятелів помісних церков, як це передбачає диптих, у тому числі й патріарха Московського Кирила.
 
Це викликало неоднозначну реакцію в соцмережах. Проте поминання предстоятелів помісних православних церков передбачено в Томосі.
 
«Російська церква входить до числа помісних православних церков і є п’ятою в диптиху. Тому поминання її предстоятеля, оскільки він канонічно не осуджений — необхідне, бо цим, попри існуючі суперечки, засвідчується єдність Церкви, — пояснює на своїй сторінці у «Фейсбуці» очільник Інформаційного управління Київського патріархату Євстратій Зоря.
 
— Таке поминання принципово відрізняється від того, як поминають патріарха Кирила в Московському патріархаті — там про нього моляться, як про свого главу, визнаючи цим самим своє йому підпорядкування. Отже те, що Київський митрополит, виконуючи свої обов’язки та на підставі, зокрема, Томосу, згадує ім’я предстоятеля РПЦ — не означає згоди з позицією чи діями останнього». 
 
Митрополит Епіфаній у підсумковому виступі зазначив, що це перше богослужіння в Софійському соборі після тривалої перерви.
 
«Попереду ще багато спільної праці задля зміцнення єдності. Найперше, маємо і надалі підносити молитви за церкву, за подолання ворожнечі і за примноження любові, також і ми самі маємо відкласти минулі протистояння, відчуження і ворожнечу. Тільки через прощення один одного ми можемо насправді утвердити єдину помісну автокефальну українську православну церкву», — наголосив предстоятель ПЦУ.
 
У свою чергу Петро Порошенко зазначив, що отримання Україною Томоса залишиться в історії «в одному переліку з Володимировим хрещенням і з проголошенням незалежності».
 
Президент додав, що українці «розірвали останні пута, які пов’язували нас із Росією з її фантазіями про Україну як про канонічну територію Російської православної церкви».
 
І закликав православні церкви світу визнати Православну церкву України: «Визнавати її як сестру, згадувати під іменем Святіша церква України, як таку, що має своєю кафедрою історичне місто Київ». 

ДО РЕЧІ

Томос (грамота про автокефалію) для ПЦУ написав від руки іконописець та каліграф ієромонах Лука з монастиря Ксенофонт, що на Афоні. Документ виконано грецькою мовою, а його переклад поширила прес-служба адміністрації Президента України.
 
У тексті зазначено, що цим Томосом «визнаємо та проголошуємо встановлену в межах території України Автокефальну церкву нашою духовною донькою та закликаємо всі світові Православні церкви визнавати її як сестру та згадувати під іменем «Святіша церква України».
 
Зазначається, що Томос вручений «в точнiй і ідентичнiй копії» Предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію та Президенту України Петру Порошенку «для вічного доказу та постійного представлення».